200-tal banen bedreigd bij verzekeraar Ergo

Verzekeraar Ergo (vroeger bekend onder de naam Hamburg-Mannheimer) wil de verkoop van levensverzekeringen stopzetten. Ongeveer 200 banen zijn bedreigd, zo meldt het bedrijf. Ergo verwijst naar de lage rente die de winstgevendheid onder druk zet. De vakbonden vrezen het ergste op lange termijn.

"De moeilijke economische context van lage rentevoeten, die een impact heeft op de winstgevendheid van levensverzekeringsproducten, treft vooral Ergo in België en Luxemburg, door zijn primaire focus op levensverzekeringen en zijn kleinere schaalvoordeel in de markt. De winstgevendheid van Ergo kwam bijgevolg onder druk te staan", meldt Ergo.

Daarom is er de intentie om de verkoop van levensverzekeringen stop te zetten, "aangezien deze activiteit verlieslatend is". Het nieuwe strategisch plan focust "op de dienstverlening aan de bestaande klanten, voor wie Ergo de activiteiten wil stroomlijnen naar meer efficiëntie". Bestaande contracten blijven behouden.

De plannen zouden een impact kunnen hebben op "ongeveer 200 werknemers van Ergo en op de verkooporganisatie van Ergo in België en Luxemburg die Ergo van plan is om te sluiten". Het bedrijf telt ongeveer 350 medewerkers in België, verduidelijkt Ergo. In Luxemburg zijn er dat vijf. Bijgevolg bevindt het "overgrote deel" van de 200 bedreigde banen zich in België.

Eerder dit najaar kondigden andere spelers uit de financiële sector (ING, P&V, Axa) al herstructureringen aan.

Vrees voor uitdoofscenario

Volgens de vakbonden sneuvelen de banen hoofdzakelijk op de hoofdzetel van Ergo, in Brussel.

"We voelden dat er iets in de lucht hing, maar dat het om 200 banen gaat, is een grote schok", reageert Ben Bellekens van de christelijke bediendevakbond LBC. Volgens Pierre Merveille van de socialistische BBTK verdwijnen de banen in een periode van drie jaar, maar de meeste jobs zouden volgend jaar al sneuvelen.

Bellekens plaatst vraagtekens bij de toekomst van het bedrijf. "De levensverzekeringen zijn het belangrijkste product van Ergo. Wat gaat er nog overblijven van Ergo?" Idem bij BBTK-secretaris Pierre Merveille: "Ze sluiten een volledige activiteit, er blijft dus enkel het beheer van de bestaande contracten over. Mensen uit de sector weten zeer goed wat dit betekent."

Ook de liberale ALCVB vreest een uitdoofscenario waarbij alleen het beheer van bestaande levensverzekeringscontracten overblijft. "Het bedrijf zou op die manier geleidelijk verdwijnen naarmate de contracten aflopen", vreest Alexandre Liefooghe.