"Dit was de manier van Poetin om wraak te nemen"

Hillary Clinton zegt dat de Russische president Poetin met het hacken van de Democratische campagne voor de presidentsverkiezingen persoonlijk wraak wilde nemen op haar.

Er bestaan zware vermoedens dat Rusland de campagne van Clinton ondermijnde door het hacken van de computers van de Democratische partij en van haar campagneleider John Podesta. De buitgemaakte e-mails werden onder meer via Wilileaks verspreid en stelden de partij en Clinton in een slecht daglicht.

in een toespraak tot sponsors gisteren suggereerde Clinton dat de Russische president Poetin zelf betrokken was bij het hacken. "Vladimir Poetin zelf leidde de cyberaanvallen tegen ons kiessysteem en tegen onze democratie, blijkbaar omdat hij een persoonlijke vete met mij wilde uitvechten", zei Clinton.

Clinton verwijst daarmee naar haar tijd als minister van Buitenlandse Zaken in 2011, toen ze beweerde dat de Russische parlementsverkiezingen doorgestoken kaart waren. "Poetin gaf mij openlijk de schuld voor de storm van protest die die uitspraak bij zijn aanhangers uitlokte", aldus Clinton.

Aanval op onze democratie

Maar er zit meer achter de Russische cyberaanvallen, zei Clinton. "Dit is niet alleen een aanval op mijn campagne, alhoewel dat meegespeeld kan hebben, maar dit is een aanval tegen ons land. Het gaat hier over meer dan politiek gehakketak. Het gaat over de integriteit van onze democratie en de veiligheid van het land."

Haar nederlaag in de presidentsverkiezingen schreef Clinton toe aan twee nooit vertoonde gebeurtenissen: de pogingen van Poetin om onze democratie te ondermijnen en de verklaring van de FBI dat er nieuwe e-mails waren gevonden in het onderzoek naar haar persoonlijke server, die ze als minister gebruikt had voor officiële mails.