Antwerps daklozencentrum nog niet meteen in handen van privébedrijf

Het Antwerpse dak- en thuislozencentrum De Vaart komt dan toch niet in handen van het privébedrijf G4S. De Antwerpse gouverneur heeft de toewijzing geschorst omdat er procedurefouten zijn gemaakt. De procedure om een nieuwe uitbater te vinden, moet nu worden overgedaan.
Jonas Roosens

Ondanks heel wat protest van middenveldorganisaties en oppositiepartijen zette de Antwerpse OCMW-raad dit najaar het licht op groen voor een private partner om de werking van De Vaart over te nemen van het CAW (Centrum voor Algemeen Welzijnswerk).

Een klacht bij de gouverneur heeft nu echter tot gevolg dat de hele procedure zal moeten worden overgedaan. Volgens het kabinet van OCMW-voorzitter Fons Duchateau (N-VA) komt de schorsing er omdat "een technisch onderdeel van de procedure niet correct gevolgd werd" en niet omdat er inhoudelijk iets zou schorten aan de keuze voor G4S. Ook enkele andere aanbestedingen, die niet door private partners werden binnengehaald, zullen om diezelfde reden opnieuw moeten gebeuren.

Duchateau benadrukt dat de keuze om private partners te laten meedingen voor sociale zorgdiensten, niet zal worden teruggedraaid. "Dankzij het dossier rond de toewijzing van De Vaart, weten we nu dat betere hulp voor onze cliënten beschikbaar is", meent hij. "Het negeren van het niveauverschil tussen de ingediende dossiers vanwege zuilen van eigenbelang is geen optie. Wij gaan voor zorg op maat van de cliënt, niet op maat van de zorgverstrekker."

De kwestie zal nu "zo snel mogelijk" op een correctie manier op de agenda van de OCMW-raad worden geplaatst, zodat de nieuwe toewijzing aan G4S of een andere kandidaat zoals CAW nog tijdig kan gebeuren om de nieuwe uitbater zoals gepland aan de slag te laten gaan in de zomer van 2017.