België ligt uit de race voor een Oscar in 2017

België zal volgend jaar geen Oscar voor beste niet-Engelstalige film winnen. Ons land had "D'Ardennen" van Robin Pront ingestuurd, maar die film staat niet op de lijst met overgebleven kanshebbers die de Academy of Motion Picture Arts & Sciences heeft bekendgemaakt.

Nadat een recordaantal van 85 landen de voorbije maanden hun kandidatuur voor de Oscar voor beste niet-Engelstalige film hadden ingestuurd, heeft de Academy in Hollywood gisteravond een lijst voorgesteld met de negen overgebleven kanshebbers in deze categorie.

België waagde dit jaar zijn kans met "D'Ardennen", maar het heeft niet mogen zijn: het filmdebuut van Robin Pront staat niet op de lijst. Opvallend: ook "Julieta" van Pedro Almodóvar en "Elle" van Paul Verhoeven liggen uit de race.

"Toni Erdmann"

De Duitse film "Toni Erdmann" van Maren Ade heeft de lijst wel gehaald. Dat is niet meteen een verrassing want de film krijgt wereldwijd lovende kritieken en was afgelopen weekend nog de grote winnaar van de European Film Awards.

Ook de Canadese regisseur Xavier Dolan staat op de lijst met zijn film "It's only the end of the world". De overige films die nog een kans maken op de Oscar komen uit Australië, Denemarken, Iran, Noorwegen, Rusland, Zweden en Zwitserland.

Op 24 januari stelt de Academy de eigenlijke nominaties voor. De uiteindelijke winnaar kennen we op 26 februari. Dit jaar ging de Hongaarse film "Son of Saul"van regisseur László Nemes met de Oscar voor beste niet-Engelstalige film aan de haal.

De volledige lijst:

  • Australië: "Tanna" (Bentley Dean & Martin Butler)
  • Canada: "It's only the end of the world" (Xavier Dolan)
  • Denemarken: "Land of mine" (Martin Zandvliet)
  • Duitsland: "Toni Erdmann" (Maren Ade)
  • Iran: "The salesman" (Asghar Farhadi)
  • Noorwegen: "The king's choice" (Erik Poppe)
  • Rusland: "Paradise" (Andrej Konchalovski)
  • Zweden: "A man called Ove" (Hannes Holm)
  • Zwitserland: "My life as a zucchini" (Claude Barras)