Bellot wil dit weekend beslissen wie NMBS-baas wordt

De regering beslist waarschijnlijk tegen eind dit weekend wie de nieuwe spoorbaas wordt, als opvolger van Jo Cornu. Dat heeft minister van Mobiliteit François Bellot (MR) gezegd. Het kernkabinet buigt zich momenteel over het dossier.

"De stiptheid gaat achteruit en er komen belangrijke beslissingen aan", zegt Bellot. Daarom is het volgens de minister belangrijk om zo snel mogelijk een keuze te maken over de nieuwe NMBS-baas.

Het kernkabinet buigt zich momenteel over het dossier. Voor de aanvang van het kernkabinet liet vicepremier Kris Peeters (CD&V) weten dat "de beste kandidaat het moet halen". Voor hem is het "wel duidelijk wie dat is". Peeters alludeert daarmee op Sophie Dutordoir, de ex-CEO van Electrabel die een duidelijke CD&V-stempel heeft.

Minister van Binnenlandse Zaken Jan Jambon (N-VA) is daar minder zeker van. Wie zegt dat zij bovenaan op de lijst staat, stelde hij. "De regering moet daar nog over beslissen." Jambon wees er ook op de benoeming van de CEO één geheel is met de raad van bestuur. Daar wil de N-VA graag een zitje in, via de gewestelijke afvaardiging.

Volgens vicepremier Alexander De Croo (Open VLD) is "de zandbak van politieke benoemingen alleen maar nadelig voor de NMBS". De keuze moet los daarvan gebeuren. Minister van Financiën Johan Van Overtveldt (N-VA) benadrukt nog dat het overleg moet gebeuren "op een serene manier".

"Premier Michel is het gaspedaal aan het induwen in dit dossier"