Bijna 8 procent van bestuurders waagt zich tijdens feestdagen aan 7 of meer glazen

Bijna acht procent van de Belgische bestuurders geeft aan dat ze tijdens de feestdagen 7 glazen alcohol of meer drinken wanneer ze nog moeten rijden. Dat blijkt uit cijfers van het Belgisch Instituut voor de Verkeersveiligheid (BIVV). Nochtans is bij een op de vier ongevallen tijdens de feestdagen een bestuurder betrokken die onder invloed is van alcohol.

Over het algemeen organiseren de Belgen zich goed voor de feestdagen. Zo kiest een op de vier (25 procent) een bob om veilig thuis te geraken. Dit is echter populairder bij -34-jarigen (42 procent) dan bij 35-plussers (25 procent). 32 procent blijft thuis, ongeveer een even groot percentage (30 procent) drinkt niet of is zeker dat hij of zij bij het naar huis rijden onder de wettelijke alcohollimiet zit. 14 procent blijft ten slotte ter plaatse slapen, 10 procent neemt het openbaar vervoer en 7 procent belt een taxi. Opmerkelijk detail: in Wallonië is het meer ingeburgerd om te blijven slapen op de feestlocatie (24%) dan in Vlaanderen (8%).

7 glazen of meer

De meerderheid van de Belgen (74 procent) drinkt niet of drinkt maximaal drie glazen alcohol op feestdagen wanneer ze nog moeten rijden. Bijna 8 procent drinkt echter 7 glazen alcohol of meer wanneer ze nog moeten rijden. Een deel van hen meent met die alcoholhoeveelheid ook nog in staat te zijn te rijden, hoewel ze sowieso boven de legale alcohollimiet zitten.

Wondermiddeltjes

Nog opvallend: een op de vijf Belgen gelooft dat er wondermiddeltjes zijn om het alcoholgehalte te laten dalen. Zo denkt 10 procent van de ondervraagden (en zelfs 16 procent van de -34-jarigen) dat veel eten het alcoholgehalte in het bloed sneller doet dalen. Vier procent rekent dan weer op koffie, terwijl dat net als effect heeft dat het de werking van alcohol in je lichaam verlengt. Vier procent denkt ten slotte dat een frisse neus halen helpt. Niets is echter minder waar: alcohol wordt van nature afgebroken in je lichaam. Gemiddeld breekt je lichaam 0,15 promille per uur af. Er is geen enkele pil of truc die het alcoholgehalte in je bloed sneller doet dalen.