CD&V wil dwingende quota om mensen met een beperking aan werk te helpen

CD&V wil dwingende quota's voor mensen met een handicap. De overheden zouden normaal gezien 3 procent van hun jobs invullen met personen met een beperking, maar halen dat streefcijfer vandaag amper. Sinds 2014 gaan de cijfers zelfs achteruit.

Maar 4 op 10 van de mensen met een arbeidshandicap vindt betaalde arbeid, dat is minder dan het Europese gemiddelde (47,3%). Nochtans zijn er al jaren streefcijfers bij de overheid voor de aanwerving van mensen met een handicap. Dat streefcijfer is 3%, al is het werkelijke aantal aanwervingen van mensen met een beperking slechts 1,3%. Omdat overheden die cijfers niet halen, willen Sabine de Bethune en Brigitte Grouwels (CD&V) ze vervangen door dwingende quota's.

Eén verklaring voor het uitblijven van resultaten zijn de vooroordelen, legt De Bethune uit in "De Ochtend" op Radio 1. Vele werkgevers "denken dat mensen het niet kunnen, dat het te vermoeiend is voor hen of weten niet hoe ze mensen met een beperking moeten ondersteunen."

Overtreders worden beboet

Volgens De Bethune is er "nood aan een ommekeer". De vrijblijvende aanpak heeft niet gewerkt volgens de senatrice. "De overheid moet een voorbeeld zijn voor de rest." Met de dwingende quota's zouden net als in Duitsland boetes moeten betaald worden als de ze niet gehaald worden. De boetes gaan naar een fonds om mensen met een beperking aan werk te helpen.

De Bethune wil ook dat de private sector inspanningen doet. Volgens de senatrice moet de overheid de maatregelen die nu al bestaan, beter bekend maken. Zo krijgen werkgevers een premie als ze een persoon met een beperking aanwerven. "Men heeft ook 100% recht op een vergoeding voor de aanpassingen op de werkvloer. Veel werkgevers weten dat niet." Ze wil ook een centraal aanspreekpunt, bijvoorbeeld bij VDAB, dat mensen met een handicap naar de arbeidsmarkt begeleidt.

De Bethune legt nu een pakket van maatregelen neer bij verschillende beleidsniveaus. CD&V keurde het plan goed op haar partijcongres. Een conceptnota wordt binnenkort besproken in het Vlaams Parlement. Voor federale maatregelen, zoals het combineren van een uitkering met een job, hoopt de senatrice de verschillende beleidsniveaus samen te brengen in een interfederaal plan.

Meest gelezen