Demir: "Choquerend in welk spel ik ben terechtgekomen"

N-VA-politica Zuhal Demir is niet van plan om te zwijgen over de situatie in Turkije en de Koerdische zaak. Dat heeft ze gezegd in het Radio 1-programma "De wereld vandaag", nadat een Turkse zender haar op basis van een interview in "De afspraak" had afgeschilderd als aanhangster van de Koerdische afscheidingsbeweging PKK.

"Dit is "du jamais vu", en verre van prettig", reageert Demir. "Ik ben als Vlaming fier op mijn Koerdische roots. En ik ken de gevoeligheden daar zéér goed. Als ik door de media naar mijn mening gevraagd wordt over Turkije of de Koerdische zaak, dan zal ik áltijd op mijn woorden letten. Dat was in de uitzending van "De afspraak", niet anders", zegt Demir. "Als je dan ziet wat één van de grootste Turkse zenders van dat interview maakt - dat ik zogezegd de PKK-terreur verheerlijk - dan val je van je stoel."

Niet enkel in Turkije, maar ook in ons land regende het negatieve reacties, en zelfs bedreigingen. "Ik word in een hokje geduwd, of krijg de stempel van terrorist, terwijl ik net op alle manieren duidelijk wil maken dat ik dat niet ben. Bewoordingen als "we maken je kapot" of "we vinden je wel": dat is schrikken."

"Laat me niet afschrikken"

Toch is Demir na dit voorval niet van plan om zich op de vlakte te houden over de situatie in Turkije of de Koerdische gemeenschap. "Ik ben opgevoed met het recht op vrijemeningsuiting, en ik ben daar erg blij om. Als ik zie dat dit niet overal kan, dan maakt me dat bezorgd. En al helemaal als je weet dat mensen bewust verdeeldheid willen zaaien", zucht ze.

"Maar je laten afschrikken als politicus is niet gezond voor de democratie. Ik ben altijd voorzichtig geweest, en ik zal ook in de toekomst op dezelfde manier mijn stem laten horen over de Turkse en Koerdische zaak", zegt Demir. "Als je je baseert op cijfers en feiten, kan je echt wel over Turkije praten zonder een kamp te kiezen."

De N-VA-politica vindt het een goede zaak dat Kamervoorzitter en partijgenoot Siegfried Bracke de Turkse ambassadeur hierover sommeert. Zelf heeft Demir contact opgenomen met de Turkse zender, om een recht op wederwoord te vragen. "Ik verwacht er niet veel van, maar ik vind het belangrijk om de puntjes op de i te zetten", besluit ze.