Electrabel mag nucleair afval niet meer behandelen, blijft liggen in Tihange en Doel

In de kerncentrales van Doel en Tihange blijft het nucleair afval voorlopig liggen. Uitbater Engie Electrabel beschikt sinds begin dit jaar niet meer over een goedkeuring om het afval te behandelen, waardoor het niet kan vertrekken naar afvalverwerker Belgoprocess.
De kerncentrale in Tihange.

Om het nucleair afval in de kerncentrales te verwerken, te verpakken en te vervoeren heeft uitbater Engie Electrabel een erkenning nodig van het NIRAS (Nationale Instelling voor Radioactief Afval en Verrijkte Splijtstoffen), een overheidsagentschap.

Die toelating moet om de 5 jaar vernieuwd worden. De laatste keer gebeurde dat in december 2015. Begin dit jaar werd echter een audit opgestart over het verwerkingsproces. Op basis van de eerste resultaten van die audit werd de erkenning van Electrabel opgeschort. Het nucleair afval blijft daardoor liggen in de centrales en kan niet vervoerd worden naar Belgoprocess in Dessel om verwerkt te worden.

"Onze opslagruimte is niet oneindig"

Bij Electrabel erkennen ze dat ze op enkele punten een onvoldoende hebben gekregen van het NIRAS. "De opschorting geldt tot we aan de verwachtingen van NIRAS kunnen voldoen inzake de toestellen en berekeningsmethodes die gebruikt worden voor de karakterisering van radioactief afval", luidt het in een mededeling.

Electrabel zegt ook dat het ten volle meewerkt met het NIRAS en dat er continu overleg is. "We willen zo snel mogelijk een oplossing vinden", zegt woordvoerster Geetha Keyaert aan onze redactie. "Onze opslagruimte is natuurlijk niet oneindig, dus dit kan niet blijven duren."

Meest gelezen