ESA onthult "laatste woorden" van Rosetta

De ESA heeft de laatste momenten van Rosetta gedetailleerd in kaart gebracht, inclusief de "laatste woorden" van de ruimtestonde. Het toestel maakte eind september een gecontroleerde crash op komeet 67P/Churyumov-Gerasimenko en bleef tot op het laatste moment gegevens verzamelen.
AP2008

30 september was een bitterzoete dag voor het team achter Rosetta. 12 jaar na de lancering en 2 jaar nadat de ruimtesonde in een baan rond 67P/Churyumov-Gerasimenko (zie foto onder) was gekomen, stortte het toestel rond de middag gecontroleerd op de komeet neer.

(Lees voort onder foto)

Tot vlak voor de crash heeft Rosetta gegevens naar de aarde gestuurd. De ESA heeft die de voorbije maanden geanalyseerd om de laatste momenten van de ruimtesonde zo gedetailleerd in kaart te kunnen brengen.

Zo blijkt dat de ruimtesonde enkele "laatste woorden" heeft geuit. Het gaat om een boodschap die de navigatie-instrumenten aan boord van Rosetta hebben uitgestuurd. Concreet maakten ze melding van "een groot object". Dat object was uiteraard de komeet zelf.

(Lees voort onder foto)

Steen van Rosetta

Rosetta is neergestort in een put in de regio Ma'at op het "hoofd" van de eendvormige komeet. De precieze plek draagt de naam Sais, naar de stad waar Franse troepen de Steen van Rosetta aan het einde van de 18e eeuw hebben ontdekt.

De ruimtesonde is op amper 33 meter van de vooropgestelde crashplek terechtgekomen. De laatste foto is genomen op een hoogte van slechts 20 meter boven het oppervlak van de komeet (zie foto onder).

Uit een laatste meting van waterdamp op 27 september, blijkt tot slot dat 67P/Churyumov-Gerasimenko het equivalent van 2 eetlepels water per seconde uitstootte. Tijden de meest actieve periode van de komeet in augustus 2015 was dat nog het equivalent van 2 badkuipen per seconde.

Uit "Het Journaal" (30/09/2016):

Facebook Live met Lieven Scheire over crash Rosetta (30/09/2016):