Evacuaties uit oosten van Aleppo zijn opgeschort

De evacuaties van burgers, gewonden en strijders uit het oostelijke deel van Aleppo zijn opgeschort. Volgens de Syrische regering houden de rebellen zich niet aan de afspraken van het bestand dat enkele dagen geleden werd gesloten. De strijdende partijen proberen nu te overleggen over hoe de evacuaties dan toch kan worden voortgezet.
AFP or licensors
De evacuaties gebeuren met groene bussen.

Syrische regeringsbronnen zeggen dat rebellen de weg hebben geblokkeerd waarlangs burgers en gewonden geëvacueerd worden uit Foua en Kefraya, twee regeringsgezinde enclaves in het noordwesten van Syrië die al meer dan een jaar belegerd worden door rebellen. De evacuaties uit die dorpjes waren gekoppeld aan die uit Oost-Aleppo in het bestand van enkele dagen geleden. Maar de rebellen zouden zich dus niet aan de afspraak houden.

In de media worden nog andere redenen genoemd. Het Syrische staatspersbureau SANA berichtte eerder dat "gewapende terreurgroepen" op bussen en auto's hadden geschoten. De rebellen ontkenden dat en zeiden dat het regeringsgezinde milities waren die hadden geschoten. Een andere regeringsbron heeft het dan weer over rebellen die gijzelaars zouden meenemen uit Aleppo en dat dat de reden zou zijn voor het opschorten.

Erg broos bestand

Sinds gisteren hebben zeker 6.000 mensen Oost-Aleppo verlaten. Maar volgens de Verenigde Naties zitten er nog minstens 50.000 anderen vast in de stad.

"Er zijn nog grote aantallen vrouwen en jonge kinderen die weg moeten. Ze hadden zich verzameld bij de vertrekpunten van bussen en ambulances. Maar nu de operatie opgeschort is, zijn ze terug naar huis gegaan en dat baart ons grote zorgen", luidt het.

Nadat de regeringsgezinde troepen het oostelijke deel van de stad bijna helemaal heroverd hadden, werd een akkoord gesloten over een staakt-het-vuren en evacuaties uit de belegerde gebieden. Dat akkoord blijkt echter zeer broos en instabiel. Er wordt gevreesd dat de gevechten opnieuw zullen opflakkeren.