Helft Fordfabriek in Genk gaat in januari tegen de vlakte

In januari wordt gestart met de sloop van Hal C, die zowat de helft van de fabrieksoppervlakte van Ford Genk beslaat. De Vlaamse regering geeft NV De Scheepvaart een voorschot van 3,5 miljoen euro voor de afbraak en de aanleg van nieuwe voorzieningen.

De terreinen van Ford Genk zijn sinds een jaar in handen van het Vlaams gewest, dat ze zal omvormen tot groengebied, openbare ruimte en - vooral - nieuw bedrijventerrein. Het grootste deel van het domein, waar nu nog Hal C staat, wordt voorbehouden voor bedrijven met een watergebonden activiteit, omdat die terreinen naast het Albertkanaal liggen.

Het is NV De scheepvaart, de beheerder van de waterwegen, die moet instaan voor de sloop van de grootste hal en de aanleg van nieuwe nutsvoorzieningen. De Scheepvaart krijgt daar 3,5 miljoen euro voor.

Voor zone B, die gericht is op de maakindustrie en logistiek, hebben zich al negen geïnteresseerde groepen van bedrijven aangeboden, zegt minister van Economie Philippe Muyters (N-VA). "Tegen half maart kunnen ze een definitief voorstel doen, volgende zomer wijzen we de projecten effectief toe."