Mogelijk 450 gevangenen geradicaliseerd

450 gevangenen oftewel een op de 23 gevangenen in ons land zijn mogelijk geradicaliseerd. Dat blijkt uit cijfers van minister van Justitie Koen Geens (CD&V) die De Tijd heeft gepubliceerd. Geens zegt dat de gevangenissen geradicaliseerden zo goed mogelijk proberen op te volgen, maar benadrukt tegelijk dat deradicaliseren niet zo evident is.

Een 450-tal gedetineerden in onze gevangenissen hebben volgens Staatsveiligheid uiteenlopende risicoprofielen inzake islamradicalisering, zo blijkt uit cijfers die werden opgevraagd door Kristien Van Vaerenbergh, justitiespecialist van de N-VA-kamerfractie. Op een totale gevangenisbevolking van zo'n 10.400 gevangenen, gaat het om 1 op de 23 gevangenen die mogelijk geradicaliseerd is.

Minister van Justitie Geens benadrukt dat de gevangenissen de geradicaliseerde gevangenen zo goed mogelijk proberen op te volgen. "Cipiers worden opgeleid om radicalisering te detecteren en we proberen mensen die niet besmettelijk en te genezen zijn, zo goed mogelijk te begeleiden. De anderen isoleren we in de radicaliseringsvleugels."

Geens erkent dat er nog ruimte is voor verbetering, maar wijst erop dat dat in veel landen het geval is. "Ik denk niet dat België bij de slechte leerlingen is. We doen ons uiterste best."

Deradicalisering is trouwens een moeilijke oefening, aldus Geens. "Men zal zeggen dat ik mij aan vreemde metaforen waag, maar ik durf het wel eens vergelijken met voetbalsupporters. U moet maar eens proberen om een hevige supporter van een voetbalploeg af te leren om te supporteren voor die voetbalploeg."

Geens maakt ten slotte ook een verwijzing naar Syrië. "Als het klimaat verandert in Syrië dan zal het ook hier veranderen. Al zullen we nog een tijd met dit probleem moeten leven. Terrorisme is niet iets wat in een jaar of twee voorbij is."