Obama haalt opnieuw hard uit naar Poetin

De Amerikaanse president Barack Obama heeft in zijn laatste speech van dit jaar scherp uitgehaald naar de Russische president Vladimir Poetin, die hij verantwoordelijk acht voor het verlies van Clinton enerzijds en de dramatische gebeurtenissen in Aleppo anderzijds. Ook de hofmakerij tussen Poetin en de verkozen Amerikaanse president Trump laakte Obama in zijn toespraak.

De laatste toespraak van Obama van 2016 kon worden opgedeeld in wierook en tranen. Wierook in zijn overzicht van acht jaar in het Witte Huis, tranen om de nederlaag van Hillary Clinton en de gebeurtenissen in de Syrische stad Aleppo.

Voor beide tegenslagen ziet Obama dezelfde schuldige: Vladimir Poetin. Tegen de Russische president zou hij in september gezegd om "er mee op te houden" - met het hacken van informatie van de Democratische Partij.

En ook voor de "val" van (het door rebellen en jihadisten vier jaar lang bezette Oost-)Aleppo is Poetin volgens de Witte Huisbaas de hoofdschuldige, samen met de Syrische president Bashar al-Assad.

"Reagan zou zich in zijn graf omdraaien"

Obama zei voorts te hopen dat zijn opvolger, Donald Trump, akkoord gaat met een onderzoek naar de veronderstelde Russische cyberaanvallen op de VS, zeker nu na de CIA ook de FBI van mening blijkt dat de hackingpraktijken uit Rusland kwamen. Trump heeft tot dusver het verhaal als zou Poetin duchtig meegewerkt hebben aan een verkiezing van de Republikeinse kandidaat weggelachen.

En dat binnen de Republikeinse partij zoveel politici Rusland niet ongenegen zijn, steekt Obama: "Reagan zou zich in zijn graf omdraaien", zei hij. Reagan stond bekend als een oude communistenvreter, maar wist als president wel in Reyjkjavik een enorme doorbraak met de Sovjetunie te bewerfkstelligen.

Michelle: "Met opstappen Barack geen volwassene meer in Witte Huis"

Ook Michelle Obama deed haar zegje, in een interview met Oprah Winfrey. Zij haalde zwaar uit naar Trump en zei dat de Verenigde Staten spijt zullen hebben omdat met het opstappen van haar man "geen volwassene" meer in het Witte Huis zal wonen. Met de Obama's zal ook de hoop uit het Witte Huis verdwijnen, orakelde zij.

Na de toespraak van president Obama vanuit het Witte Huis vertrok het presidentiële koppel naar Hawaï om er de kerstvakantie door te brengen.