Peter Verlinden Congo uitgezet: "Overheid wil geen pottenkijkers"

Afrikaspecialist Peter Verlinden heeft samen met een reportageploeg van VRT Nieuws en enkele collega's van VTM het bevel gekregen Congo te verlaten. Hij is in Kinshasa op een vliegtuig richting Brussel gezet. De journalisten hadden zich aangemeld bij de overheid voor hun accreditatie, maar ze werden opgepakt door de migratiedienst. Minister van Buitenlandse Zaken Didier Reynders veroordeelt de uitwijzing en meldt dat het reisadvies voor Congo is aangepast.

VRT Nieuws is naar Congo gereisd om verslag uit te brengen over de geplande protesten tegen het aanblijven van president Joseph Kabila.

Volgens de grondwet moet Kabila op 19 december, na twee ambtstermijnen als president, aftreden. De zittende president schrapte de geplande presidentsverkiezingen en sloot een akkoord met een klein deel van de oppositie om de verkiezingen uit te stellen tot april 2018. Op die manier kan hij in het zadel blijven.

Peter Verlinden kwam donderdag aan in Kinshasa en meldde zich vrijdag met zijn journalistenvisum aan bij een ministerie van Informatie om zijn accreditatie in orde te laten brengen. De Afrikaspecialist van de VRT werd samen met zijn reportageploeg en een ploeg van VTM opgepakt. Ze werden vanavond op een vlucht richting Brussel gezet.

"Journalisten niet welkom in Congo"

Peter Verlinden is vrijdagochtend met zijn ploeg en de collega's van VTM door de mensen van de migratiedienst opgepakt in het ministerie van Informatie in Kinshasa.

"We hadden donderdag al problemen om onze accreditatie te bemachtigen om in Congo te mogen werken. Vanmorgen zijn we met een smoes naar het ministerie van Informatie gelokt. Daar zijn we opgepakt door mensen van de migratiedienst en werden we een hele dag vastgehouden zonder telefoon. Nu zijn we het land uitgezet", aldus Peter Verlinden.

Volgens Verlinden is er duidelijk sprake van een politieke beslissing. "De Congolese minister van Informatie Lambert Mende is duidelijk niet opgezet met onze aanwezigheid. Men heeft een manier gezocht om ons het land uit te zetten en ons te beletten ons werk te doen in deze woelige periode voor president Kabila."

Reisadvies voor Congo is aangepast

De Belgische minister van Buitenlandse Zaken Didier Reynders heeft de uitwijzing van de Belgische journalisten veroordeeld.

"Vrije nieuwsgaring en persvrijheid zijn voor België fundamentele rechten en waarden die niet kunnen worden ingeperkt", meldt zijn kabinet. De minister zal het incident aankaarten tijdens zijn contacten met de Congolese overheid.

Intussen heeft Buitenlandse Zaken het reisadvies voor Congo aangepast. Alle reizen naar Congo worden afgeraden en Belgen ter plaatse voor wie de aanwezigheid niet essentieel is, worden opgeroepen het land te verlaten. Landgenoten die wel ter plaatse blijven, wordt verzocht om de grootste voorzichtigheid aan de dag te leggen.

Hoofdredacteur Inge Vrancken: "Congo wil geen Belgische pottenkijkers"