Proximus investeert miljarden in supersnel internet aan huis

Proximus investeert de komende tien jaar 3 miljard euro om zijn glasvezelnetwerk versneld uit te rollen. Daarmee wil het minstens 85 procent van de bedrijven en meer dan 50 procent van de gezinnen bereiken. Internetverkeer kan hierdoor in de toekomst veel sneller verlopen.

Proximus heeft nu al ongeveer 21.000 kilometer glasvezel liggen, maar dat netwerk stopt aan de verdeelkasten in de straat. De uitrol naar de eindgebruiker was al gestart, met focus op bedrijventerreinen - het bedrijf zegt al 6.000 professionele glasvezelklanten te hebben - en nieuwe woonwijken. De volgende stap is om de glasvezel ook tot in bestaande huizen en appartementen te brengen.

Volgens het telecombedrijf is glasvezel "het vaste netwerk van de toekomst", met een "superieure ervaring, ultrasnelle download- en uploadsnelheden en een ongeëvenaarde responsiviteit". Proximus is ervan overtuigd dat het dankzij de investeringen zijn marktaandeel bij de residentiële klanten zal kunnen vergroten. Het belooft "100 procent glasvezelbereik" in dichtbevolkte stedelijke gebieden.

De uitrol start begin 2017 in Antwerpen, Brussel, Charleroi, Gent, Namen en Roeselare. Over 10 jaar zou de helft van de Belgen toegang moeten hebben tot de snelle internetverbinding.

Dividend

Met het investeringsplan voor glasvezel meegerekend, zal Proximus de komende drie jaar telkens ongeveer 1 miljard euro investeren op groepsniveau. Het benadrukt dat het verwacht in die periode het dividend stabiel te kunnen houden op 1,50 euro.

Om 12 uur vanmiddag stelt Proximus het investeringsplan voor in Brussel. Premier Charles Michel (MR) en minister van Telecommunicatie Alexander De Croo (Open VLD) zullen daarbij aanwezig zijn.

In ons land beheersen twee grote spelers de communicatienetwerken: Proximus, die traditioneel gebruik maakt van koperdraad voor zijn vaste telefoonlijnen, en Telenet, die resoluut kiest voor televisiekabels. Beide bedrijven maken intussen ook al gebruik van glasvezelkabels.

Nu heeft Proximus beslist om de glasvezelkabel in de grote steden door te trekken van aan de witte aansluitingskasten op straat tot bij de consument thuis. Bij het project komen heel wat infrastructuurwerken kijken op straat, al zal de kabel vaak ook via de gevels van huizen naar binnen kunnen.