Relatie politiek-NMBS? Nog een weg te gaan volgens De Croo

Vicepremier Alexander De Croo (Open VLD) is zichtbaar tevreden met de benoeming van Sophie Dutordoir als CEO van de NMBS. Tussen de regels is wel te lezen dat hij niet helemaal tevreden is met de manier waarop er is beslist over haar aanstelling, met name over de koppeling aan een aantal topbenoemingen in de raden van bestuur van de NMBS en Infrabel.

"De verwachtingen van de bevolking tegenover de NMBS zijn zeer hoog", zegt Alexander De Croo in "De afspraak op vrijdag". "Ik hoop - en ik weet dat ze daarvoor het talent heeft - dat ze erin slaagt die tienduizenden werknemers van de NMBS terug die fierheid te geven om van dit bedrijf een performant bedrijf te maken."

Toch heeft hij een valse noot gehoord. Hij trekt een vergelijking met Bpost en Proximus, twee overheidsbedrijven waarvoor hij zelf verantwoordelijk is. "Daar hebben de CEO's geen politieke banden en zijn de raden van bestuur zich aan het professionaliseren."

Samen met de aanstelling van Dutordoir als spoorbaas heeft de N-VA ook vijf zitjes gekregen in de raden van bestuur van de NMBS en Infrabel. "Bij de NMBS is er op dat vlak nog een weg te gaan", geeft De Croo toe, "maar we hebben een belangrijke stap gezet."

“Laten we Sophie Dutordoir en Herman De Bode toch niet afrekenen op het politiek etiket dat ze nu opgekleefd krijgen”, zegt Etienne Schouppe, in een vorig leven zowel baas van de NMBS en CD&V-politicus. “Beiden zijn mensen die professioneel hun verdiensten hebben en die toch wel op hun plaats zijn. Het strekt hen tot eer dat ze aanvaard hebben, want voor geen van beide zal het een wandeling in het bos zijn.”

Marc Descheemaeker, eveneens ex-CEO van de NMBS en nu voorzitter van de Raad van Bestuur van Brussels Airport, vindt het logisch dat de grootste politieke partij vertegenwoordigd is in de raad van bestuur, die een afspiegeling moet zijn van de regering.