Sophie Dutordoir wordt nieuwe baas van de NMBS

Sophie Dutordoir is de nieuwe spoorbaas. Dat heeft het kernkabinet vanmiddag beslist. De Nederlandstalige Dutordoir was tot enkele jaren geleden topmanager bij Electrabel. Daarna opende ze een Italiaanse delicatessenzaak. Nu komt ze terug aan het hoofd te staan van een grote organisatie. Herman De Bode, de vroegere kabinetschef van vicepremier Jan Jambon (N-VA), wordt voorzitter van de raad van bestuur van Infrabel.
Thierry du Bois

Sophie Dutordoir was al een tijdje in beeld als één van de hoofdkandidaten. Ze zou bovenaan gestaan hebben op de officiële lijst van headhunter Odgers Berndtson, die minister van Mobiliteit François Bellot (MR) in augustus had aangesteld om een aantal kandidaat-CEO's te vinden. Ze is ook bereid zich te houden aan het door de regering opgelegde loonplafond van 290.000 euro.

In een vorig leven was ze topmanager bij Electrabel. Ze zette haar baan bij het energiebedrijf in 2014 stop om zich te focussen op een Italiaanse delicatessenzaak in Overijse. In een nog verder verleden was ze kabinetsmedewerker van CVP-premier Wilfried Martens.

CD&V-stempel

De 53-jarige Dutordoir, die Romaanse Filologie studeerde, heeft een duidelijke CD&V-stempel. Dat maakte haar een minder populaire kandidaat voor regeringspartij N-VA, die haar politieke gewicht in de NMBS-top graag wilde verzilveren. De keuze voor een Nederlandstalige CEO betekent namelijk dat het taalevenwicht binnen de NMBS gewaarborgd blijft. De voorzitter van de raad van bestuur is momenteel de Franstalige Jean-Paul Fontinoy, rechterhand van MR-vicepremier Didier Reynders.

Was de nieuwe CEO Franstalig, dan moest de voorzitter van de raad van bestuur plaats ruimen voor een Nederlandstalige voorzitter en kon er op die plek iemand met een N-VA-achtergrond komen. Maar de regeringspartijen zijn nu toch tot het akkoord gekomen om voor Dutordoir te kiezen als de opvolger van Jo Cornu.

N-VA krijgt zitjes bij NMBS en Infrabel

Onderdeel van het bereikte compromis is de aanstelling van Herman De Bode als voorzitter van de raad van bestuur van infrastructuurbeheerder Infrabel. De Bode was tot augustus kabinetschef van minister van Binnenlandse Zaken Jan Jambon (N-VA). De Bode neemt bij Infrabel de plaats in van Christine Vanderveeren, die een CD&V-label heeft.

In totaal krijgt de N-VA trouwens vijf zitjes in de raad van bestuur van zowel NMBS als Infrabel. Het gaat om drie zitjes bij de NMBS en twee bij Infrabel.

Bij de NMBS pikt de N-VA één zitje in van CD&V en eentje van Open VLD. Daarnaast wordt voor de N-VA nog een zitje bijgecreëerd. Bij Infrabel wordt het voorzitterschap van CD&V ingepikt en wordt er daarnaast nog een zitje bijgecreëerd.