Studenten KU Leuven vrezen voor Erasmusavontuur, decaan sust

De studenten van de faculteit Economie en Bedrijfswetenschappen van de KU Leuven keken gisteren vreemd op: de e-mail die ze gekregen hadden met daarin de bestemming voor hun Erasmusuitwisseling bleek ongeldig. Bij de selectieprocedure was namelijk een verkeerd algoritme gebruikt. De decaan stelt de studenten nu gerust: voor wie bij de toepassing van het nieuwe algoritme uit de boot dreigt te vallen, wordt eveneens een bestemming gezocht.
Kevin Van den Panhuyzen/NurPhoto

Wie graag van een buitenlands Erasmusavontuur wil genieten, moet daar eerst een aanvraag voor indienen bij zijn of haar universiteit. Dat is ook het geval bij de KU Leuven, die een erg uitgebreid uitwisselingsnetwerk heeft.

De KU Leuven voert vervolgens een selectieprocedure uit waarbij de student vier voorkeurssteden kan opgeven en waarbij ook de examenresultaten van de student meetellen. Via een algoritme wordt dan beslist naar welke stad de student mag vertrekken (en of hij of zij überhaupt op Erasmus mag).

Gisteren is er echter iets fout gegaan bij de uitvoering van dat algoritme. Zo zouden de examenresultaten van de studenten onvoldoende hebben meegeteld voor de verdeling van de beschikbare plaatsen.

Paniek bij studenten

In theorie is het dus mogelijk dat enkele studenten met lagere examenresultaten een mail hebben gekregen met daarin de toewijzing van een Erasmusbestemming, terwijl ze volgens het juiste algoritme niet eens in aanmerking komen voor een Erasmusavontuur. Er was dan ook meteen wat paniek bij studenten, die vreesden dat ze hun buitenlands verblijf aan hun neus zagen voorbijgaan.

Volgens decaan Luc Sels gaan er met de toepassing van het nieuwe algoritme net meer studenten op Erasmus kunnen vertrekken. Hij benadrukt ook dat het koffiedik kijken is of er studenten zijn die na de (foute) bevestigingsmail van gisteren alsnog uit de boot vallen. Indien dat het geval is, wordt er ook voor die studenten een bestemming gezocht.

De dienst internationalisering is ten slotte hard aan het werk om te bekijken hoe ze er honderd procent zeker van kan zijn dat het met de toepassing van het nieuwe algoritme niet meer fout kan gaan. Ze vraagt nog even geduld van de studenten en hoopt deze namiddag de juiste Erasmusbestemmingen aan de studenten mee te delen.