Trump en Obama kibbelen over Russische hacking

Huidig Amerikaans president Barack Obama wil actie ondernemen tegen Rusland voor de hacking-affaire. In de aanloop naar de presidentsverkiezingen hebben Russische hackers mogelijk ingebroken op computers bij de Democraten. Ondertussen vraagt de verkozen president Donald Trump zich af waarom het Witte Huis dan niet sneller optrad tegen de hacks van Rusland.

In een interview met het Amerikaanse NPR zei Obama dat er "geen twijfel is dat als een andere overheid de integriteit van onze verkiezingen probeert te beïnvloeden, we actie moeten ondernemen". Hij voegde daaraan toe dat er wel degelijk actie zàl ondernomen worden "op een moment en plaats van onze keuze". In het interview schoof hij de schuld voor het verlies van Hillary Clinton echter niet expliciet in de schoenen van de hackers. Obama verklaarde ook al persoonlijk met de Russisch president Poetin gesproken te hebben over de affaire.

Ondertussen vraagt Trump zich op Twitter af waarom het Witte Huis zo lang gewacht heeft om op te treden als Rusland of een andere entiteit de verkiezingen probeerde te beïnvloeden.

"Poetin persoonlijk betrokken"

Recent verklaarden twee hooggeplaatsten bij de Amerikaanse inlichtingendiensten dat ze er sterk van overtuigd zijn dat Poetin persoonlijk aanwijzingen gaf over hoe de informatie die van de Democraten gestolen werd, gelekt moest worden. De woordvoerder van het Witte Huis, Josh Earnest, wilde niet expliciet bevestigen dat de Amerikaanse inlichtingendiensten tot de conclusie kwamen dat Poetin achter de hacks zat, maar wees naar een verklaring van het Witte Huis in oktober, waarin staat dat hooggeplaatste Russische ambtenaren betrokken waren. Volgens Earnest was die verklaring een "vrij duidelijke" verwijzing naar Poetin.

Volgens Team Trump is de hele discussie enkel een poging van de Democraten om afbreuk te doen aan zijn verkiezingsoverwinning, maar volgens het Witte Huis zou het beter zijn dat Trump een onafhankelijk onderzoek naar de feiten steunt.

"Voor een rechtbank zou je geen zaak kunnen maken"