Tusk over Aleppo: "We zijn niet zo effectief als we zouden willen zijn"

De Europese staatshoofden en regeringsleiders willen alle beschikbare diplomatieke kanalen aanwenden om de noodlijdende bevolking van de Syrische stad Aleppo te helpen. "Niemand blijft hier onverschillig bij", zo verklaarde Europees president Donald Tusk gisteravond na afloop van een Europese top in Brussel. In één adem erkende Tusk dat "we niet zo effectief zijn als we zouden willen".

De Europese leiders ijveren voor de creatie van een veilige corridor waarlangs burgers onder internationaal toezicht geëvacueerd kunnen worden uit Aleppo. Daarvoor zijn contacten gelegd met Iran. "Er bestaat een echte kans (...) maar ik ben niet zeker", zo stelde Tusk. De leiders dringen er ook op aan dat hulpverleners en medisch personeel volledige toegang krijgen tot Aleppo.

Tusk erkende verder dat Europa zich moet beperken tot diplomatieke druk en humanitaire hulpverlening in Syrië. "Het is onmogelijk om dit conflict met geweld te stoppen. We hebben niet de intentie of de middelen om dat te doen", aldus de Europese president. "We zijn niet zo effectief als we willen zijn. Jammer genoeg weet ik wie wel effectief is, maar dan niet in humanitaire bijstand, maar in het bombarderen."

De Europese leiders veroordelen de bombardementen van het leger van de Syrische president Bashar al-Assad en zijn Russische en Iraanse bondgenoten op burgerdoelwitten in Aleppo. Van sancties tegen Rusland is voorlopig geen sprake.

Hollande

Volgens de Franse president François Hollande maken sancties tegen Rusland echter wel deel uit van de opties. De Europese Raad moet zich volgens Hollande "de komende weken" uitspreken in geval van nieuwe mensenrechtenschendingen.

De Franse president kan zich overigens "niet inbeelden" dat Rusland zich zou verzetten tegen de humanitaire resolutie die Frankrijk wil indienen bij de VN-Veiligheidsraad. "Al meerdere keren heeft Rusland zijn veto uitgesproken (over resoluties over Syrië, nvdr.), maar zou Rusland ook zijn veto gebruiken voor een resolutie die een humanitair doel heeft? Wat een verantwoordelijkheid zou Rusland dan dragen!", klonk het fel.

"Ik kan me niet voorstellen dat het mogelijk is dat te doen", aldus Hollande, die zei dat het ging om het voeden van 50.00 tot 100.000 mensen en het verzorgen van kinderen en ouderen.

Vandaag komt de VN-Veiligheidsraad op vraag van Frankrijk in spoedzitting bijeen, om de humanitaire toestand in de tweede stad van Syrië te bespreken.