Van fictie naar werkelijkheid: Rusland organiseert "Hunger games" in Siberië

In Siberië start volgend jaar een realityprogramma waarbij dertig deelnemers negen maanden in de wildernis moeten zien te overleven. "Alles is toegelaten", zegt de organisator. "Vechten, alcohol, moord, verkrachting, alles."

"Game2: Winter." Zo heet het realityprogramma dat op 1 juli 2017 in Siberië van start gaat. Dertig mannen en vrouwen krijgen een even eenvoudige als buitengewone opdracht: negen maanden overleven in de wildernis vol wilde dieren als beren en wolven en dit bij temperaturen die variëren tussen 35 graden in de zomer en -40 in de winter.

Het concept komt uit de koker van Jevgeny Pjatkovski, een ondernemer uit Novosibirsk. De deelnemers krijgen wat hem betreft vrij spel in hun overlevingsstrijd. "Alles is toegelaten", schept hij op in The Siberian Times. "Vechten, alcohol, moord, verkrachting, roken, alles."

"We weigeren elke schadeclaim als deelnemers worden vermoord of verkracht", gaat hij verder. "Daarmee hebben we niks te maken. We zullen dit ook zo stipuleren in een document dat elke deelnemer vooraf moet ondertekenen." Ietwat paradoxaal voegt hij eraan toe dat de wetten van Rusland wel degelijk blijven gelden tijdens het programma. Wie een misdrijf begaat, krijgt het bezoek van de politie en moet het programma verlaten.

Livestream

Een filmcrew komt er niet aan te pas. Wel gaat de organisatie het hele gebied van zowat 900 hectare vol camera's planten. Elke deelnemer krijgt daarnaast een eigen draagbare camera mee. Via een livestream zal iedereen waar ook ter wereld de beelden 24 uur per dag kunnen bekijken.

Deelnemers moeten 18 jaar of ouder zijn en "mentaal gezond" zijn. Iedereen die dat wil, mag zich kandidaat stellen. Pjatkovski hoopt uiteindelijk vijftien vrouwen en vijftien mannen te selecteren. Ze moeten zowat 158.000 euro betalen om te mogen deelnemen. Ook via een onlinestemming zouden ze een plekje in het programma kunnen versieren.

Geen vuurwapens, wel messen

Pjatkovski denkt vooral "rijke en avontuurlijke" mensen aan te trekken. Zij krijgen eerst een doorgedreven training en trekken vervolgens de wildernis in. Ze mogen in hun eentje proberen te overleven, maar ze mogen ook teams vormen.

Elke deelnemer mag maximaal honderd kilo aan materiaal meenemen. Ze mogen messen dragen, maar geen vuurwapens. Elke week mogen ze de kijkers om geld voor spullen vragen. De uiteindelijke winnaar krijgt een geldprijs van ongeveer 1,6 miljoen euro. Als meerdere deelnemers de eindmeet halen, moeten ze dat bedrag delen.

"Paniekknop"

In het licht van alle risico's, bouwt de organisator enkele veiligheidsmaatregelen in. Elke deelnemer krijg een "paniekknop" met satellietverbinding mee. Toch duurt het bij een noodgeval minstens een half uur voor een helikopter ter plaatse kan zijn.

Het hele opzet van "Game2: Winter" doet onwillekeurig denken aan "The hunger games", een reeks films naar het gelijknamige boek van Suzanne Collins waarin jongeren elkaar naar het leven staan in een poging te overleven en als winnaar uit de bus te komen.

Wie geïnteresseerd is in het programma, kan een kijkje nemen op de Facebookpagina. And may the odds be ever in your favor.