Vlaanderen wil de komende 4 jaar 280 extra windmolens

De komende vier jaar moeten er in Vlaanderen 280 windmolens bij komen. Dat heeft de Vlaamse regering beslist op voorstel van minister van Energie Bart Tommelein (Open VLD) en zijn collega van Leefmilieu Joke Schauvliege (CD&V).

Vlaanderen telt op dit moment een kleine vierhonderd turbines. Twee weken geleden besloot de Vlaamse regering al dat windmolens voortaan bestemmingsneutraal zijn, wat betekent dat ze overal kunnen worden gebouwd, ook in groengebied.

Begin volgend jaar worden de bouwvergunning en de milieuvergunning samengevoegd tot één zogenoemde omgevingsvergunning. "Nu moet er twee keer een openbaar onderzoek gebeuren, wat twee keer voor onzekerheid zorgt", zegt Schauvliege. "Binnen drie maanden zal maar één onderzoek meer moeten worden uitgevoerd, met als bedoeling het aantal beroepsprocedures te reduceren en het draagvlak te vergroten."

Tommelein zal de komende maanden met alle lokale besturen bekijken waar er nog plaats is voor windmolens. "We zoeken naar logische plaatsen, zo weinig mogelijk in woongebied en zo veel mogelijk in haven- en industriegebied", zegt hij. De regering zal de komende jaren minder tegenkanting dulden dan nu het geval is. "Lelijk is geen argument meer", valt te horen. Ook argumenten die vertrekken vanuit natuurbehoud zullen een kleinere rol spelen. "In plaats van te zoeken naar belemmeringen, moeten we op zoek naar opportuniteiten", vindt Tommelein.