"Eerst buigen, dan borsten vooruit"

Mannen versieren. Voor de dom ogende blondine Elle Woods was het in de komedie "Legally blonde" alvast geen enkel probleem dankzij een trucje dat een hoog percentage op succes verzekerde. Woods leerde daarom een heel kapperssalon hoe ze de bend-and-snap moesten doen: op een elegante manier vooroverbuigen, alsof je iets van de grond wil oprapen, om daarna al even elegant en in een flits naar boven te komen, de borsten opvallend accentuerend. De bend-and-snap werd 15 jaar geleden dankzij "Legally blonde" met een verrukkelijk ogende Reese Witherspoon een begrip in de filmwereld en later ook in de musicalwereld. In ons land kende de film midden december 2001 zijn première.

Jennifer Coolidge, die de rol van manicure Paulette in de film speelde en door Elle geïntroduceerd werd in de verleidelijke pose, op MTV in augustus 2013: "Als iemand me ziet passeren op straat, dan schreeuwen ze: "Doe de bend- and-snap". Ik vind dat niet erg. Want er hangen heel wat voordelen aan. Ook al is er geen plaats meer in een vliegtuig, blijkt er uiteindelijk toch nog een plaats vrij te zijn. Omdat ik dat in een film gedaan heb en omdat de steward van dienst bezeten blijkt van "Legally blonde". Ik heb het dus gemaakt, niet?”

"Die zetel in het vliegtuig was dan zo goed, zodat, mochten ze me gevraagd hebben, ik de hele nacht bend-and-snap zou gedaan hebben. Intussen heb ik dat al zo vaak gedaan, dat mijn chiropractor er geld aan blijft verdienen, tot ik sterf wellicht. Want het is niet makkelijk op hoge hakken. Het is een ramp voor je rug dan."

Ook Reese Witherspoon weet het succes van de bend-and-snap na zovele jaren nog altijd te waarderen. Zo schrok ze er in juni 2015 niet voor terug om tijdens een evenement van supermarktketen Walmart een van de medewerkers uit te dagen tot de bekende filmpose:

Het succes van de film leidde in 2007 ook tot musical, waarbij de bend-and-snap tot een volwaardig lied werd uitgebouwd. De muziek werd daarna genomineerd voor een Tony Award. Met dank aan Elle Woods, die de hype 15 jaar geleden als volgt introduceerde: