Bart De Wever: "Met overlijden Defoort blijft leegte achter in de partij"

Verschillende N-VA-prominenten reageren op het overlijden van Eric Defoort, een van de stichters van de partij. Volgens voorzitter Bart De Wever heeft Defoort veel voor hem en de partij betekend.
Jasper Jacobs

Defoort was een "vat vol schijnbare tegenstellingen", vertelt De Wever. "Als Vlaams-nationalist was hij een francofiel, en kon hij uit het hoofd hele alinea's van Franse auteurs citeren. Zijn intellectuele leefwereld bevond zich ten zuiden van Samber en Maas. Regelmatig kreeg ik knipsels uit Le Monde en L'Obs toegestuurd".

Voor De Wever blijft een leegte achter in de partij: "Eric heeft veel voor mij en voor de N-VA betekend". Defoort zat in het progressieve kamp, stelt de N-VA-voorzitter. "In zijn flamingante engagement streefde hij meermaals een kruisbestuiving met progressief Vlaanderen na. Hij flirtte in de jaren tachtig met de SP, was betrokken bij het Sienjaal en werd lid van de Gravensteengroep."

"Dat hij als laatste ondervoorzitter van de Volksunie vrijwel onmiddellijk zijn steun uitsprak voor Geert Bourgeois en een van de dragende krachten van de embryonale N-VA werd, was voor velen dan ook een verrassing. Maar zijn Vlaamse overtuiging en zijn wantrouwen tegen politiek opportunisme primeerden", besluit De Wever.

Francken: "Vlaanderen verliest een linkse nationalist"

Vlaams minister Ben Weyts noemt Defoort een "pionier, warme Vlaams-nationalist, gepassioneerd en eindeloos verteller". Volgens federaal staatssecretaris Theo Francken verliest Vlaanderen "een linkse nationalist en een prachtige mens".