Di Rupo: "Mijn grootste schrik was dat de N-VA het land zou destabiliseren"

In 2013 was toenmalig premier Elio Di Rupo (PS) als een van de enigen op de hoogte van de plannen van koning Albert om de fakkel door te geven aan zijn zoon Filip. Op vraag van Di Rupo hield Albert II het nieuws bijna drie maanden stil. Di Rupo had "schrik dat de N-VA het land zou destabiliseren". Dat vertelt hij in het VTM-programma "Royalty", dat De Standaard al kon bekijken.

Op 3 juli 2013 sprak koning Albert de bevolking toe dat hij op 21 juli afstand zou doen van de troon. Zijn leeftijd en gezondheid lieten hem niet langer toe om zijn ambt uit te oefenen zoals hij dat zou willen. Toenmalig premier Di Rupo was als een van de enigen in april al op de hoogte van dat nieuws.

Hij wilde echter niet dat er tussen de bekendmaking van het nieuws en de effectieve troonswissel een kloof van een aantal maanden tijd zat. En daar zat de "Republikeinse positie van N-VA" voor iets tussen.

"Mijn grootste schrik was dat de N-VA het land zou destabiliseren. De koning had al een datum in gedachten: 21 juli. Ik wilde geen maanden laten verstrijken tussen de bekendmaking van de abdicatie en de troonswissel zelf. Als je de politieke toestand in ons land kent, en ook de houding van de N-VA, begrijp je waarom." Dat vertelt Di Rupo in het VTM-programma "Royalty", dat De Standaard al kon bekijken.

Gecodeerde emails

Behalve Elio Di Rupo en de onmiddellijke entourage van de koning, waren er maar twee topmedewerkers op de hoogte van de naderende troonsafstand. "De geruchten deden natuurlijk al een tijdje de ronde, maar buiten Di Rupo waren slechts twee medewerkers op de hoogte", vertelt de woordvoerder van Di Rupo aan VRT Nieuws.

"Er heerste een strikte geheimhouding. Die ging zo ver dat alle e-mails over de procedure gecodeerd werden", vervolgt hij.