Europees president Tusk waarschuwt Poolse regering

Europees president Donald Tusk waarschuwt de Poolse regerende partij Recht en Rechtvaardigheid om de bevolking, de grondwet en de democratische principes te respecteren. In Warschau zijn er al twee dagen protestmanifestaties tegen de plannen van de regering om de toegang van journalisten tot het parlement te beperken.

Tusk, een voormalige premier van Polen, woonde de slotmanifestatie van  "Wroclaw, Culturele Hoofdstad van Europa" bij. In een korte toespraak die op enkele tv-stations werd uitgezonden, waarschuwde hij dat diegenen die het Europese model van democratie in Polen ondermijnen ons allen blootstellen aan strategische risico's.

Tusk verwees naar de communistische dictatuur en naar het straatprotest dat toen dikwijls in een bloedbad eindigde. "Ik roep diegenen die de echte macht hebben in ons land op om de bevolking, de principes en waarden van de grondwet en de geijkte procedures en praktijken te respecteren."

Protest duurt voort

Intussen is het protest aan het Poolse parlement in Warschau zijn tweede dag ingegaan. Duizenden manifestanten riepen leuzen zoals "Vrijheid, gelijkheid, democratie". Ze zwaaiden met Poolse en Europese vlaggen.

Het protest is georganiseerd door de burgerrechtengroep "Comité voor de verdediging van de democratie" en twee oppositiepartijen. Zij aanvaarden niet dat de regering de toegang tot het parlement voor journalisten anders wil organiseren en beperken. De oppositie in het parlement blokkeerde gisteren een stemming over de begroting van volgend jaar. Ze zijn van plan het parlement te blijven bezetten voor enkele dagen.

Jaroslaw Kaczynski, de leider van Recht en Rechtvaardigheid en de sterke man van het regime, noemde het protest "hooliganisme" en dreigde ermee dat de betogers de gevolgen zullen moeten ondergaan. De minister van Binnenlandse Zaken Mariusz Blaszczak  noemt het protest een illegale manier om de macht te grijpen.

Ook premier Beata Szydlo heeft in een tv-toespraak het protest van de oppositie schandalig genoemd. "De acties van de oppositie om hevige politieke emoties op te wekken, hebben niets te maken met de huidige toestand van het land", zei Szydlo. "Het protest is integendeel het gevolg van de frustraties en de hulpeloosheid van hen die de macht verloren hebben en geen idee hebben hoe ze de Polen van hun ideeën moeten overtuigen."