Katrien Vanderschoot aan de grens met Congo: "Er heerst een gespannen rust"

De spanningen in Congo lopen op, enkele dagen voor het einde van de ambtstermijn van president Joseph Kabila. Dat kon VRT-journalist Katrien Vanderschoot vaststellen vanuit het grensgebied met Congo. "Voorlopig blijft het overal rustig, maar enkele elementen verhogen de spanning", klinkt het.

Vanderschoot probeert de grens met Congo over te steken, maar blijft voorlopig vastzitten in het grensgebied. Wel heeft ze telefonisch contact gehad met Congolezen net over de grens, en met mensen in de hoofdstad Kinshasa en Bukavu.

"In Kinshasa is het voorlopig rustig, al zijn er wel politieblokkades opgesteld. Blijkbaar maken ze zich op voor de betogingen die maandag worden verwacht. In het oostelijke grensgebied is het ook rustig, al zijn er enkele incidenten geweest met plaatselijke milities, maar dat is in die regio niet ongewoon", vertelden de getuigen aan Katrien Vanderschoot.

Mensen wachten af en blijven binnen. "Enkele elementen verhogen dan ook de spanningen", aldus Vanderschoot. "De politieke dialoog is gisteren zonder succes afgerond. Die was door de bisschoppen in gang gezet, maar zij moeten vandaag naar de paus en er is weinig hoop dat dat nog tot een goed einde wordt gebracht. Ook de persvrijheid is al sterk ingeperkt, en dat wordt almaar erger. En er is ook de onvoorspelbaarheid. Hoe ontvlambaar is de situatie en zullen de rebellengroepen profiteren van de chaos?"

Gisteren zijn tv-ploegen van VRT Nieuws en VTM het land uitgezet. Zij wilden verslag uitbrengen over de gespannen situatie in Congo. President Kabila mag zich geen derde keer kandidaat stellen, maar de president van Congo weigert op te stappen. Maandag loopt zijn ambtstermijn af, en de situatie is daardoor erg gespannen.