N-VA-pionier Eric Defoort is overleden

Politicus Eric Defoort is overleden. Dat bevestigt de N-VA. Defoort is een van de pioniers van de Vlaams-nationalistische partij. Hij werd 73 jaar oud, en voerde een lange strijd tegen een slepende ziekte.

De Vlaamsgezinde Eric Defoort - die begin jaren 80 door Karel Van Miert naar de SP werd gebracht - was de laatste ondervoorzitter van de Volksunie en bereidde samen met onder anderen Geert Bourgeois en Bart De Wever de latere partij N-VA voor, waar hij tot 2003 ondervoorzitter was. In 2003 legde hij al zijn partijpolitieke functies neer.

Van 2007 tot 2009 was Defoort ook algemeen voorzitter van de Vlaamse Volksbeweging. Daar nam hij voortijdig ontslag, naar verluidt omdat zijn eerder linkse ideeën botsten met het rechtse kader. Defoort maakte ook deel uit van de raad van bestuur van de VRT. In 2010 koos de Europese Vrije Alliantie, waarin regionalistische partijen samenwerken, hem als voorzitter.

Defoort hield ooit een speech voor een Vlaamsgezind publiek met een leuze van Mitterrand: "Je ne suis pas l’homme d’un parti mais l’homme d’un combat à travers un parti.".  Naast politicus was Eric Defoort ook academicus. Zo werd hij begin jaren 80 hoogleraar geschiedenis en hoofdbibliothecaris aan de Katholieke Universiteit Brussel. Hij schreef verschillende biografieën. 

N-VA-politici loven Defoort als een van de pioniers van hun partij. Ook de raad van bestuur van de VRT is lovend. "Eric Defoort was een sterkhouder in de raad van bestuur van de VRT. Hij behandelde elk dossier met een scherpe visie maar steeds in een open geest. Zijn overlijden is een groot verlies", aldus voorzitter Luc Van den Brande. CEO Paul Lembrechts: "Eric Defoort was een fijne man om mee in debat te gaan, met veel zin voor humor. Een echte gentleman met een grote kennis van zaken."