Onrust over miljoenenbonus dwarsboomde fusie PostNL

Onrust over een miljoenenbonus voor CEO Herna Verhagen heeft de overname van PostNL door Bpost gedwarsboomd. Zakenkrant De Tijd reconstrueerde het hobbelige pad van de fusie.

In mei deed Bpost een eerste bod op zijn Nederlandse tegenhanger, maar de twee postbedrijven konden geen akkoord bereiken, waardoor de deal afsprong.

Uit een reconstructie die zakenkrant De Tijd maakte, bleek dat de fusie verhinderd werd doordat er onrust heerste over een miljoenenbonus die topvrouw Herna Verhagen zou opstrijken. Bij een overname zou ze 3 miljoen euro krijgen. Ook haar rechterhand, financieel directeur Jan Bos zou een riante bonus van 2,3 miljoen euro krijgen.

De raad van commissarissen vreesden dat het publiek en de werknemers van PostNL die bonusregeling niet zouden slikken. Een woordvoerder van PostNL vertelde aan De Tijd dat er inderdaad bezorgdheid heerste over de draagwijdte van de regeling. "Maar het remuneratiecomité heeft de betrokkenen niet gevraagd er afstand van te doen."

Eerste stap door PostNL

Daarnaast blijkt ook dat niet Bpost, maar PostNL in mei 2014 al een eerste stap zette voor een toenadering. "We moeten eens praten", luidde de boodschap van Verhagen naar haar Belgische collega Koen Van Gerven. 

Intussen heeft PostNL het vierde en ultieme bod van Bpost afgewezen, waardoor een overname nu helemaal van de baan is.