Poolse politie breekt protest aan parlement

Aan het Poolse parlementsgebouw is het de afgelopen uren erg onrustig geweest. Tientallen manifestanten blokkeerden er de uitgangen uit protest tegen een beslissing van de regering die het werk van politieke journalisten dreigt in te perken. De politie kwam uiteindelijk tussenbeide, niet zonder geweld.

De conservatieve regeringspartij PiS (Recht en Rechtvaardigheid) heeft besloten om vanaf volgend jaar enkel op voorhand - door de regering - geselecteerde televisiestations toe te laten om verslag uit te brengen van parlementaire zittingen. Volgens PiS gaat het niet om een restrictieve maatregel, tegenstanders zien het als een zoveelste inperking van de persvrijheid in Polen.

De beslissing kon al op heel wat kritiek van de oppositie rekenen, en gisteravond kwamen ook gewone burgers manifesteren aan het parlementsgebouw. Ze blokkeerden er de uitgangen. "Hooliganisme", oordeelde PiS-leider Jaroslaw Kaczynski. Hij kon pas rond twee uur vannacht het parlementsgebouw verlaten, nadat de politie de blokkade doorbroken had.

De politie zelf erkent dat de agenten soms "fysiek geweld" hebben gebruikt om manifestanten te verwijderen. De politiewoordvoerder laat weten dat de betoging vanaf middernacht verboden was, maar dat er enkele tientallen volhardden. Volgens de oppositie werd ook traangas ingezet. "Het is de eerste keer dat ik zwaar bewapende politieagenten heb gezien aan het parlementsgebouw", getuigt een lid van de oppositie.

"Constitutionele crisis"

De demonstraties begonnen gisteren nadat een oppositielid had gedemonstreerd op het podium van het parlement met de boodschap "vrije media", waarop de parlementsvoorzitter hem verbood om nog langer aan parlementaire procedures deel te nemen. Maar daarna kwamen nog heel wat andere oppositieleden op het podium samen om persvrijheid te eisen. Het was de eerste keer in een decennium tijd dat het er nog zo heet aan toe ging in het parlement in Warschau.

De parlementsvoorzitter verplaatste een belangrijke stemming over de begroting dan maar van de plenaire naar een kleine hall van het parlementsgebouw, en ontzegde de pers de toegang. Het was de eerste keer sinds Polen in 1989 afstapte van een communistisch regime dat een stemming over de begroting buiten het halfrond werden gehouden.

Volgens de oppositie was de stemming dan ook ongeldig, maar de regering ziet geen vuiltje aan de lucht. Het gaat om de grootste politieke crisis sinds jaren in Polen, en de scherpste escalatie tussen oppositie en meerderheid sinds de PiS in oktober vorig jaar aan de macht kwam.