Tsunami-risico na zware aardbeving nabij Papoea Nieuw-Guinea

Er heeft een zware aardbeving plaatsgevonden ten oosten van de eilandenstaat Papoea Nieuw-Guinea in de Stille Oceaan, net boven Australië. De beving had een kracht van 7.9. Het Tsunamicenter van de Stille Oceaan waarschuwt voor mogelijke tsunami-golven.

De beving gebeurde op 157 kilometer ten oosten van de stad Rabaul, meldt de Amerikaanse geologische dienst. Er zijn nog geen berichten van eventuele schade of slachtoffers. De aardbeving was wel relatief diep, op ruim 70 kilometer diepte. Zulke bevingen veroorzaken doorgaans minder schade.

Het tsunami-waarschuwingscentrum van de Stille Oceaan waarschuwt dat de beving mogelijk gevaarlijke tsunami's kan genereren over de Stille Oceaan. Er geldt een risico voor de kustgebieden in de buurt van het epicentrum, vooral voor de kust van Papoea Nieuw-Guinea zelf dan. Daar zijn al enkele kleinere golven gedetecteerd.

Waarschuwingen voor andere kustgebieden verderop, tot in Nieuw-Zeeland toe, werden intussen wel al afgezwakt of afgeblazen.