Venezuela is momenteel een land zonder cash

In Venezuela zijn protesten en plunderingen uitgebroken, omdat het meest gebruikte bankbiljet, dat van 100 bolivar, niet langer geldig is. Er zou een alternatief bankbiljet in roulatie komen, maar dat is nog niet gebeurd. Intussen kunnen mensen hun boodschappen niet langer betalen.

Afgelopen zondag kondigde president Nicolás Maduro aan dat briefjes van 100 bolivar, het bankbiljet met de hoogste waarde, uit omloop te nemen. Maduro zegt dat de maatregel nodig is in de strijd tegen internationale maffia. Om te beletten dat het geld in het buitenland wordt omgewisseld, blijven de grenzen met Brazilië en Colombia tot morgen gesloten.

Inwoners van Venezuela konden tot donderdag hun biljetten inwisselen bij de banken. De beslissing van Maduro leidde tot veel onrust in het land, waar al jaren een economische crisis heerst. Aan de banken ontstonden bijgevolg al snel ellenlange rijen en veel automaten waren binnen de kortste keren leeg of gaven nog steeds biljetten van 100 bolivar. Intussen zijn de biljetten van 100 bolivar niet meer geldig, dus veel mensen kunnen geen inkopen meer doen. Er zou een nieuw bankbiljet van 500 bolivar in roulatie komen, maar gisteren was dat nog steeds niet gebeurd.

Protesten

Sinds gisteren hebben de briefjes van 100 hun waarde verloren en zijn ze niet langer geldig. Inwoners kunnen nu enkel nog bij de centrale bank hun geld inwisselen. Er zijn echter maar twee vestigingen in het hele land waar dat mogelijk is, waardoor daar immense rijen staan.

Op verschillende plaatsen in het land zijn protesten uitgebroken. Agenten hebben verschillende arrestaties uitgevoerd in Maracaibo nadat een bankgebouw geplunderd werd. Jongemannen zwaaiden met hun bankbiljetten, terwijl ze slogans als "Onnuttig" scandeerden. Volgens AP waren er protesten en plunderingen in zes steden. 32 personen werden aangehouden. 

De oppositie stelt dat de beslissing van Maduro een nieuw teken is dat hij de economie van het land ruïneert en dat hij ontzet moet worden uit de macht. Intussen verklaart president Maduro wel dat hij de inspanning van de Venezolanen op prijs stelt. "We zijn de handen van de maffia aan het verbranden."