"België klaar voor volgende stap in de strijd tegen IS in Irak"

Minister van Buitenlandse Zaken Didier Reynders en zijn Nederlandse en Luxemburgse collega's zijn op hun rondreis door het Midden-Oosten aangekomen in Irak. Reynders bespreekt er onder meer de Belgische steun in de strijd tegen terreurgroep IS.
Minister Reynders en zijn Iraakse collega al-Jaafari.

Momenteel zet België zes F-16-vliegtuigen vanuit Jordanië in bij de strijd tegen IS in Irak en Syrië.  Daarnaast worden er Iraakse troepen opgeleid in Bagdad. Reynders zegt dat de tijd nu gekomen is voor een volgende stap, en hulp te bieden aan Iraakse soldaten bij gevechtssituaties.

Een dertigtal soldaten zullen binnenkort verder op het terrein worden ingezet voor een "train, advice en assist"-opdracht. "We willen training en advies op het terrein geven, dat wil zeggen op het moment wanneer de Iraakse troepen aan een operatie bezig zijn, dat onze instructeurs dan interveniëren, bijvoorbeeld in Mosoel", aldus Reynders.

Meer informatie wou de minister niet kwijt: "We zitten nu in de voorbereidende fase van zo'n missie. De details bekijken we nu met Defensie en met de internationale coalitie. Er zijn een aantal mogelijkheden die zich aandienen."

Vanavond reist de Benelux-missie door naar Erdbil, een semiautonome Koerdische regio in het Noorden van Irak.