Afschaffing Venezolaanse 100 bolivarbiljetten uitgesteld

De Venezolaanse president Nicolás Maduro heeft aangekondigd dat de intrekking van de bankbiljetten van 100 bolivar nu toch uitgesteld wordt tot 2 januari. De beslissing komt er na dagen van politieke chaos in Venezuela.

In een verklaring beweerde Maduro dat zijn land het slachtoffer geworden is van internationale sabotage, waardoor de nieuwe biljetten van 500 bolivar niet op tijd geleverd konden worden.

De afgelopen dagen hebben veel Venezolanen in ellenlange rijen voor de bankautomaten gewacht om hun 100 bolivarbiljetten om te wisselen. Winkels bleven gesloten omdat er een tekort was aan cash geld en de inwoners moesten hun toevlucht nemen tot kredietkaarten of overschrijvingen. 40 procent van de bevolking heeft echter geen bankrekening en moet zijn toevlucht nemen tot cash geld. Vrijdag zouden de biljetten ongeldig verklaard worden, maar dat is nu toch uitgesteld. 

In verschillende steden waren er heel wat protesten tegen de beslissing. Op straat zwaaiden mensen met de biljetten terwijl ze riepen dat ze onbruikbaar waren. 

"Economische oorlog tegen regering"

De regering vertelde dat het biljet geschrapt moest worden om smokkel te voorkomen. Bendes zouden Venezolaans geld over de grens smokkelen om het geld daar op te slaan. De president beschreef dat eerder als "een economische oorlog tegen de regering". 

Zo zouden de bendes volgens Maduro meer dan 300 miljard bolivar opzijhouden, veelal in biljetten van 100 bolivar. "Er zijn volledige warenhuizen gevuld met biljetten van 100 bolivar in de Colombiaanse steden Cúcuta, Cartagena, Maicao en Buaramanga."

Om te verhinderen dat de bendes het geld opnieuw naar Venezuela brengen, wil de president het biljet nu schrappen. De 100 bolivarbiljetten zouden daardoor niets meer waard zijn.

Zes miljard biljetten

De centrale bank vermoedt dat er zo'n zes miljard 100 bolivarbiljetten in omloop zijn. De oppositie stelt dat de beslissing van Maduro het land economisch ruïneert en dat de president opzij geschoven moet worden.