Congo bereidt zich voor op gewelddadige protesten

Congo maakt zich op voor gewelddadige protesten en rellen wanneer het mandaat van president Kabila morgen verstrijkt. Honderden gewapende agenten hebben checkpoints opgesteld in de hoofdstad Kinshasa. Soldaten zijn ingezet op strategische plekken in de stad.

Inwoners in Kinshasa slaan een voorraad van eten en brandstof in, als voorbereiding op lange crisis. Familieleden van de rijke elite van Congo zijn naar buurlanden, Zuid-Afrika of Europa gevlucht. 

De Verenigde Naties hebben een aantal vredestroepen in het oosten van het land herverdeeld om de aanwezigheid in de hoofdstad te versterken.

Periode van instabiliteit

Waarnemers vrezen dat het land, dat nooit een vreedzame machtsoverdracht kende sinds de onafhankelijkheid in 1960, een periode van instabiliteit tegemoet gaat. Hoewel de oppositie verklaard heeft dat ze morgen niet zullen oproepen tot massademonstraties, wordt er wel verwacht dat mensen op straat zullen komen.

Morgen verstrijkt de tweede (en in principe laatste) ambtstermijn van president Kabila, maar de presidentsverkiezingen zijn uitgesteld tot april 2018. Ministers die loyaal zijn aan Kabila stellen dat logistieke en financiële problemen het onmogelijk maken om verkiezingen te houden binnen 18 maanden. Maar de oppositie betwist de redenering dat Kabila aan de macht moet blijven tot een opvolger verkozen is.