Crombez wil een einde maken aan politieke benoemingen

SP.A-voorzitter John Crombez wil politieke benoemingen de wereld uithelpen. Niet langer de politiek, maar een onafhankelijke commissie zou moeten belissen over de topfuncties bij overheidsbedrijven. Dat zei hij in "De zevende dag".

Een vaudeville, zo noemt Crombez de maandenlange discussie over de uiteindelijke aanstelling van Sophie Dutordoir tot CEO van de NMBS. Dutordoir heeft een duidelijk CD&V-stempel: ze werkte ooit nog voor CVP-premier Wilfried Martens.

Crombez zegt daar een einde aan te willen maken. Zijn partij gaat een wetsvoorstel indienen waardoor in de toekomst een onafhankelijke commissie de topbenoemingen doet. "Volgens de regels van corporate governance, op basis van de kennis van de kandidaten en hun band met het bedrijf."

Nu ligt het onderwerp een beetje moeilijk: SP.A zat jarenlang zelf in  opeenvolgende regering en was bepaald niet afkerig van politieke benoemingen. Denk maar aan Jannie Haek, tot enkele jaren geleden topman van de NMBS Holding.

"Het verleden, van welke partij ook, maakt niet uit", zegt Crombez, die ook stelt dat voormalig staatssecretaris voor Overheidsbedrijven Bruno Tuybens de raden van bestuur kleiner gemaakt heeft.

"We gaan nu dus een wetsvoorstel indienen, dat de anderen gewoon kunnen stemmen. Ze zijn er allemaal voor, het staat in elk partijprogramma."