Filmdiva Zsa Zsa Gabor (99) overleden

Hollywood-legende Zsa Zsa Gabor is overleden. De Hongaars-Amerikaanse filmdiva is 99 geworden. Ze speelde ze in meer dan 70 films, maar werd daarnaast vooral bekend door haard glamoureuze privéleven. In februari zou ze honderd jaar oud worden. Die verjaardag heeft ze dus net niet gehaald.

De Hongaarse immigrante die in de jaren 1940 haar geluk ging beproeven in Hollywood genoot meer bekendheid door haar schoonheid, negen huwelijken en markante uitspraken, dan door haar eigenlijke filmcarrière.

Zsa Zsa Gabor werd in 1917 geboren in Hongarije. In 1936 zette ze haar eerste stappen naar de roem. Ze werd opgemerkt door Richard Tauber, een bekende operazanger, die haar een rol aanbood in de opera "Der singende Traum" in Wenen. Daar werd ze gespot door een Turkse diplomaat die een pak ouder was dan zij. Ze trouwden. Het huwelijk hield stand tot 1941. Het zou het eerste zijn in een reeks van negen huwelijken, waarvan er zeven in echtscheiding eindigden en één ongeldig werd verklaard.

"Moulin rouge"

In 1941 volgde Zsa Zsa Gabor haar zus Eva naar Hollywood. Ze leerde er Conrad Hilton kennen en trouwde met hem in 1942. Uit dit huwelijk werd een dochter geboren, Francesca. Kwatongen beweren dat Gabor tijdens het huwelijk ook het bed deelde met haar stiefzoon Conrad Hilton Junior. Ondertussen begon ze als mooie blondine rolletjes te krijgen in tv-shows en de occasionele film.

Maar in 1952 kreeg ze een rol aangeboden als tegenspeelster van José Ferrer in "Moulin rouge". Dit maakte haar op slag beroemd. Ze was ondertussen gescheiden van Conrad Hilton en in 1949 hertrouwd met acteur George Sanders. Echt succesvol is de acteercarrière van Zsa Zsa Gabor echter niet meer geworden. Vooral in de jaren 1950 was ze volop te zien op het witte doek - ze speelde onder meer in "Lili" in 1953 en in "3 Ring Circus" in 1954 - maar steeds in bijrollen.

Celibrity-status

Vanaf de jaren ‘60 was Gabor zo’n celebrity-fenomeen geworden, dat ze vooral ‘als zichzelf‘ werd opgevoerd in films. Het meest recente voorbeeld daarvan was haar memorabele optreden in "The naked gun 2½: the smell of fear" met Leslie Nielsen in 1991. Daarin stak ze de draak met een incident het jaar daarvoor, waarbij ze een politie-agent had geslagen en drie dagen in de cel belandde.

Dit soort incidenten droeg natuurlijk bij tot de celebrity-status van Zsa Zsa Gabor, lang voor Paris Hilton (een ver nichtje van Gabor in de mistige nevel van haar huwelijksverleden) die status had bereikt. De laatste man die het aandurfde met Zsa Zsa Gabor te trouwen was Frederic Prinz von Anhalt. Het koppel trouwde in 1986. Hij zou bij haar blijven tot aan haar dood. Had Zsa Zsa na acht pogingen dan toch de ware gevonden?

Meest gelezen