Frankrijk en Rusland raken het eens over waarnemers Aleppo

Frankrijk en Rusland zijn het eens geraakt over een resolutie van de VN-Veiligheidsraad over het sturen van waarnemers die moeten toezien op de evacuatie van de Syrische stad Aleppo. De stemming over de resolutie volgt maandag.

Enkele tienduizenden burgers zitten momenteel nog vast in Oost-Aleppo, het deel van de stad dat enkele jaren door Syrische rebellen werd gecontroleerd, maar dat de laatste weken grotendeels heroverd is door het Syrische leger en buitenlandse milities die het regime van president Assad ondersteunen.

Vorige week werd er gestart met de evacuatie van de burgers die in ellendige omstandigheden vast zaten in de stad, maar die operatie werd eergisteren stopgezet omdat een sjiitische militie die meevecht met het Syrische leger eiste dat twee sjiitische dorpen die omsingeld zijn door de rebellen eveneens geëvacueerd zouden worden.

Omdat de situatie geblokkeerd zat en beide partijen elkaar beschuldigden van het niet naleven van de afspraken had Frankrijk de vijf permanente leden van de VN-Veiligheidsraad voorgesteld om onafhankelijke waarnemers van de VN naar Aleppo te sturen om toe te zien op de evacuatie.

Compromis

Maar dat voorstel werd door Rusland afgewezen. De Russische ambassadeur bij de VN Vitali Tsjoerkin zei dat het veel te gevaarlijk zou zijn voor de waarnemers in de ruïnes van Oost-Aleppo zonder grondige voorbereiding en het informeren van alle betrokken partijen. Tsjoerkin zei dat Rusland een eigen voorstel had. 

Na meer dan drie uur onderhandelen achter gesloten deuren hebben beide partijen dan toch een compromis gevonden, zei de Franse VN-ambassadeur François Delattre. Hij liet ook weten dat er morgen over gestemd zal worden.

"Sommige ambassadeurs moeten vannacht nog overleggen met het thuisfront en hopelijk hebben we morgen een positieve uitkomst", zei Delattre zondag, al gaf hij toe daarover niet zeker te zijn.

"We hebben enkele uren hard gewerkt en ik denk dat we een goede tekst hebben, waar we morgen over stemmen", zei Tsjoerkin na afloop van de bijeenkomst.

Volgens Delattre zal de resolutie de mogelijkheid geven om te vermijden dat na afloop van grote militaire operaties het leger of meestrijdende milities massamoorden zouden plegen. De tekst kan ook de aanzet zijn voor een breder staakt-het-vuren en politieke onderhandelingen.