Lara Fabian: "Harde culturele barrière in België"

De Belgische zangeres Lara Fabian keerde gisteravond terug naar haar heimat Brussel om een concert te geven, het laatste van haar meest recente tournee "Ma vie dans la tienne". Intussen werkt Fabian al volop aan een nieuw – volledig Engelstalig – album. Net voor haar optreden in Vorst Nationaal sprak ze even met onze redacteur.

“Goedenavond”, steekt Lara Fabian met een woordje Nederlands van wal wanneer ze de microfoon van VRT Nieuws ziet. Ze heeft er een wereldtournee van goed een jaar opzitten, Brussel is thuiskomen voor de zangeres.

Haar vader loopt rond in de coulissen van Vorst Nationaal, haar juffrouw uit het eerste leerjaar komt een klasfoto met een 7-jarige Lara tonen. “Het is altijd heel speciaal en emotioneel om de grond van Vorst Nationaal te voelen. Zeker als het het laatste concert van de tournee is, want dit laat me toe om een soort van magische eindtoets te geven aan alle optredens die ik heb gedaan.”

25 jaar geleden bracht Fabian haar eerste album uit, en er volgden verschillende hits in het Frans, Engels en Italiaans. Intussen is ze al jaren een gevestigde waarde van het Franstalige lied en geniet ze bekendheid van Moskou tot New York. Haar afgelopen tournee bracht haar ook opnieuw in Rusland, waar ze – net als elders -“La différence” zong, een lied over de liefde tussen mensen van hetzelfde geslacht. Niet erg evident.

“Maar als we als artiest alle landen zouden moeten boycotten waar de mensenrechten worden geschonden, zouden we heel wat landen moeten uitsluiten en zo straffen we het publiek. Ik denk dat het belangrijk is om live op de bühne te zingen over gelijkheid, zeker in die landen. Ik zing “La différence” overal, dat is mijn manier om de holebigemeenschap overal ter wereld te ondersteunen.”

Bekend in heel wat landen, maar aan de andere kant van de taalgrens in haar eigen thuisland doet de naam van Lara Fabian minder vaak een belletje rinkelen. “Dat stoort niet meteen, maar het is wel vreemd“, zegt de zangeres daarop. “België is zo’n klein land, en toch is er zo’n harde culturele grens die de Belgen verhindert om artiesten te leren kennen van de andere kant”.

"Geen tweede Songfestivaldeelname"

Lara Fabian probeert zelf die muur wat te doorbreken. Dit jaar bracht ze zo samen met Natalia het krachtige duet “Razorblade”uit. De zangeres uit de Kempen was ook gisteravond te gast op het podium.

Lara Fabian: “Ik vind het vreemd dat mensen in Namen of Luik nooit hebben gehoord van zo’n krachtige stem als die van Natalia, terwijl ze zoveel muziek kennen van over de Atlantische Oceaan of zelfs Korea. We missen misschien wel zaken die op nauwelijks enkele kilometers van onze deur gebeuren. Dat is wat we voor ogen hadden toen we het duet met Natalia opnamen.”

Een mogelijkheid om over de taalgrens bekend(er) te raken, zou het Eurovisiesongfestival kunnen zijn. Een liedjeswedstrijd die Lara Fabian niet onbekend is: in 1988 vertegenwoordigde ze als 18-jarig beginnend zangeresje Luxemburg, en behaalde ze een verdienstelijke vierde plaats.

Opnieuw deelnemen voor ons land, ziet Lara Fabian echter niet meer zitten. “Ik heb die kans gehad en genomen toen ik jong was, maar het is niet iets wat in mijn toekomstprojecten zit. Been there done that bought the t-shirt.”

Wat wel een toekomstproject is, is een nieuw volledig Engelstalig album dat nu wordt opgenomen. “Het eerste in meer dan 13 jaar tijd. Het was dus tijd”, aldus Lara Fabian. “We zullen daarmee een nieuwe tournee geven, en optreden in de VS en Vlaanderen.” Maar over het genre dat we zullen mogen verwachten, wil Lara Fabian weinig kwijt. “Het is nog een beetje te vroeg daarvoor. Ik laat jullie dat binnen enkele maanden ontdekken, in juni moet er een single zijn.”

Meest gelezen