Nog tot donderdag veel fijn stof in Brusselse lucht

Het Brussels Gewest waarschuwt dat door de ongunstige weersomstandigheden de afgelopen 24 uur de drempel van 50 µg/m3 fijn stof (PM10) is overschreden in Brussel. De luchtkwaliteit zou pas vanaf donderdag verbeteren omdat dan meer wind zal opsteken, zegt Leefmilieu Brussel.

Mensen kunnen door de hoge concentraties fijn stof mogelijk last krijgen van verminderde ademhalingsfuncties, een toename van ziektes aan de luchtwegen (bijvoorbeeld bronchitis), frequentere en ernstigere symptomen bij astmalijders of mensen die te lijden hebben onder chronische ademhalingsproblemen.

Mensen die ademhalings- of hartproblemen hebben, mensen met astma of oudere mensen en heel jonge kinderen kunnen beter geen intensieve en/of aanhoudende fysieke inspanning leveren (zoals bijvoorbeeld joggen), luidt het advies van het Brussels Hoofdstedelijk Gewest.

Van een smogalarm met bijhorende verlaging van de maximumsnelheid op de snelwegen, is geen sprake. Dat alarm wordt pas geactiveerd wanneer voorspeld wordt dat de drempel van 70 µg/m3 minstens 2 dagen zal worden overschreden. Bij de overschrijding van de informatiedrempel, zoals nu het geval is, is er geen snelheidsbeperking.

Op 6 december was er ook al een overschrijding van de informatiedrempel, maar dan over het hele land en niet enkel in Brussel.