Onkelinx: "Jambon heeft geheim van onderzoek geschonden"

Volgens Laurette Onkelinx, PS-fractieleider in de Kamer, heeft minister van Binnenlandse Zaken Jan Jambon (N-VA) een zwaar strafbaar feit gepleegd door N-VA-voorzitter Bart De Wever toe te laten op een crisisvergadering met de politietop na de aanslagen van 22 maart.

"Als dat klopt, heeft de minister van Binnenlandse Zaken een zwaar strafbaar feit begaan, namelijk een schending van het onderzoeksgeheim", reageert Onkelinx in een interview met RTBF. Ze zegt verder dat de procureur-generaal van Brussel het incident moet onderzoeken.

Partijgenoot Paul Magnette (PS) sluit zich hierbij aan. "We hebben het gevoel dat de N-VA-voorzitter daar is ofwel om zijn minister te beschermen en ervoor te zorgen dat bepaalde fouten niet zichtbaar worden, ofwel om een politieke coup te plegen. Dat kan dus niet. In beide gevallen moet het met de grootste duidelijkheid worden veroordeeld", aldus Magnette.

Burgemeester van Brussel Yvan Mayeur (PS) zegt dat hij als burgemeester van Brussel gevraagd had om te kunnen beschikken over informatie over de situatie in de stad, waar aanslagen hadden plaatsgevonden.

"De premier heeft me geantwoord dat hij me die informatie niet kon geven, omdat die afkomstig was van buitenlandse geheime diensten. Ik heb dat aanvaard. Daarvoor is een accreditatie nodig en burgemeesters staan niet op die hoogte in de hiërarchie. Ik begrijp en aanvaard dat, maar partijvoorzitters zijn helemaal niet bevoegd daarover te beschikken."

De toekomst zal volgens Mayeur moeten uitwijzen of er een strafrechtelijke fout is gebeurd. "Maar het is een menselijke fout ten opzichte van de bevolking en ten opzichte van het risico".

"Onaanvaardbaar"

Ook Georges Dallemagne (cdH) vindt het voorval onaanvaardbaar. Hij spreekt sterke taal: "Dit is ongezien. Nog nooit heeft een partijvoorzitter deelgenomen aan een crisisvergadering met de top van de politie. Dit is onaanvaardbaar", zegt hij op RTBF. Hij voegt eraan toe dat een minister onder controle is van het Parlement, een partijvoorzitter niet.

"Niet meer dan normaal"

De kritiek komt vooral uit de hoek van de oppositiepartijen. De MR ziet geen probleem in de aanwezigheid van De Wever. Volgens de partij plaatst het feit dat Jan Jambon zijn ontslag voelde aankomen, de zaken in een juist perspectief. "Het is niet meer dan normaal om de partijvoorzitter op dat ogenblik te raadplegen. Het is een relatief normale situatie op dat moment."

Bij N-VA klinkt het dat de ontmoeting toevallig was. "Het was een gewone vergadering die door omstandigheden evolueerde in een crisisvergadering."

De oppositiepartijen zullen Jambon morgen in de parlementaire onderzoekscommissie over de aanslagen op de rooster leggen over de aanwezigheid van Bart De Wever op de crisisvergadering.