Partijvoorzitter De Wever schoof mee aan voor crisisvergadering na aanslagen

N-VA-voorzitter Bart De Wever was aanwezig op een crisisvergadering op 23 maart, onmiddellijk na de aanslagen dus, op het kabinet van minister van Binnenlandse Zaken Jan Jambon. Dat is hoogst ongebruikelijk, te meer omdat ook de politietop mee aanschoof.
Jasper Jacobs

Aanleiding van de vergadering was de foute communicatie tussen Turkije en België over de arrestatie in juni 2015 van Ibrahim El Bakraoui, één van de latere daders van de aanslagen.

De aanwezigheid van de N-VA-voorzitter berust op toeval, luidt het bij het kabinet van minister Jambon en bij De Wever. Er was die dag ook de wekelijkse werkvergadering van de federale N-VA-ministers en de partijvoorzitter. "Het was een gewone vergadering die door omstandigheden evolueerde in een crisisvergadering", klinkt het op het N-VA-hoofdkwartier.

Minister Jambon, ook al is het ongebruikelijk, zou Bart De Wever hebben uitgenodigd op de vergadering toen hij aanvoelde dat hij mogelijk ontslag moest nemen. "Het was een politieke kwestie", klinkt het bij De Wever. Dat de politietop erbij zat, moest helpen om "een juiste inschatting" van de feiten te maken, zo klinkt het.

De MR ziet geen graten in de aanwezigheid van De Wever op de vergadering. "Er is geen reden tot polemiek." Volgens de woordvoerder van de partij moet men de zaken in een juist perspectief zien en rekening houden met het feit dat Jambon op dat ogenblik aan ontslag dacht. "Het is niet meer dan normaal om de partijvoorzitter op dat ogenblik te raadplegen. Het is een relatief normale situatie op dat moment."