Poolse regering zwicht voor protest tegen nieuwe persregels

De Poolse regering heeft beslist om de omstreden nieuwe regels voor de media niet op 1 januari in te voeren. Zolang er geen akkoord is met de journalisten, worden ze niet ingevoerd. De voorbije dagen is er in Warschau hevig geprotesteerd tegen de regeringsplannen die volgens de oppositie "de persvrijheid in het gedrang brengen".

De Poolse regering is gezwicht voor het steeds luider klinkende protest tegen de geplande invoering van nieuwe regels voor de media. De voorbije dagen kwamen heel wat mensen op straat om te protesteren tegen de plannen en ook Europees president Donald Tusk drong er op aan om niet door te gaan met de invoering ervan.

De rechtse regering van Recht en Rechtvaardigheid wou de toegang van de pers tot het parlement in Warschau beperken.

De Poolse regering heeft nu beslist dat senaatsvoorzitter Karczewski morgen met een delegatie journalisten rond de tafel gaat zitten om over de nieuwe regels te praten. Zolang er geen akkoord is, worden de nieuwe regels niet ingevoerd.

Het is niet voor het eerst dat de Poolse regering een voorstel terugdraait na protest van de bevolking. In oktober werd een voorstel voor een totaalverbod op abortus afgeschoten na protest.