Utopia-curator Jan Van der Stock krijgt Leuvense Prijs Culturele Verdienste 2016

De Leuvense hoogleraar Jan Van der Stock is de laureaat van de Leuvense Prijs Culturele Verdienste die de stad Leuven dit jaar voor het eerst uitreikt. Van der Stock krijgt de prijs voor zijn curatorschap van de tentoonstelling "Op zoek naar Utopia", die momenteel in het museum M loopt naar aanleiding van de 500e verjaardag van de eerste druk in Leuven van het boek "Utopia" van Thomas More.
De expo "Op zoek naar Utopia" in Museum M in Leuven.

In aanmerking voor deze prijs komen personen of organisaties die het afgelopen jaar veel betekenden voor het Leuvense culturele veld. Van der Stock krijgt de prijs onder meer omdat hij er in de Utopia-tentoonstelling in geslaagd is "op passionele wijze eeuwenoude artefacten een actuele betekenis te geven".

Cultuurschepen Denise Vandevoort reikte de prijs vrijdagavond uit tijdens de tweede Leuvense Staten-Generaal Cultuur. Die dag was het overigens precies 500 jaar geleden dat de eerste "Utopia" in Leuven gedrukt werd.

Naast de Leuvense Prijs Culturele Verdienste 2016 reikte Vandevoort vrijdagavond ook nog een prijs voor Beloftevol Talent uit, een prijs die al voor het derde jaar op rij wordt uitgereikt. De voorbije winnaars waren kineast Sahim Omar Kalifa en het stadsvernieuwend project Onkruid. De prijs dit jaar gaat naar Tangram, een Leuvens platform en springplank voor jong talent in de muziek dat beloftevolle talenten ontdekt en ondersteunt. De groep organiseert ook workshops.