"Ik had meteen door dat het doelbewuste actie was"

Een Britse toerist die net met zijn vriendin een glas glühwein aan het drinken was op de kerstmarkt in Berliijn, zag de vrachtwagen op drie meter afstand komen aanrijden. "Ik had meteen de indruk dat er geen enkele poging werd gedaan om te stoppen, dat het een doelbewuste actie was", zegt hij.

De kerstmarkt werd volledig afgezet. "Er was een groot gebied afgezet, maar de mensen hadden nog niet door waarom", zegt Sterre Lindhout, journaliste van De Volkskrant. "Ik hoorde eerst lacherig "Hè, een aanslag hier?" Bij de politie waren de reacties nog wat paniekerig, want de dader was nog niet gevat."

De vrachtwagen staat scheef, half op de stoep, half op straat, zegt Lindhout. "Ik zie alle kerstverlichting die hij heeft meegesleept, een omgevallen kerstboom, stukken hout, van die kraampjes. Ik zie ook een tentje waar brancards naar binnen en buiten worden gedragen."

Kerstmarkten zijn heel populair in Berlijn. "We hebben ze in elk district, in elke wijk van elk district", zegt de Vlaamse Lieve die in Berlijn woont. "Er zijn meer dan 110 kerstmarkten, iedere Berlijner gaat gemiddeld twee keer naar een kerstmarkt. De vraag is natuurlijk: kun je 110 kerstmarkten in de gaten houden?"

Meest gelezen