"Belgica" genomineerd voor Franse persprijs

De film "Belgica" van regisseur Felix Van Groeningen is genomineerd voor de Franse Lumières. De belangrijke Franse filmprijzen worden elk jaar in Parijs uitgereikt door de internationale filmpers. "Belgica" is een van de zes genomineerden in de categroie film francophone. De prijzen worden op 30 januari uitgereikt in de Franse hoofdstad.
Image supplied by Capital Pictures

"Belgica" is in Frankrijk genomineerd voor de uitreiking van de Lumières. De film van Felix van Groeningen maakt kans op de prijs in de categorie film francophone.

"Belgica" vertelt het verhaal van twee broers (vertolkt door Stef Aerts en Tom Vermeir) die hun café in Gent zien uitgroeien tot dé hotspot van het nachtleven, maar zichzelf daarbij dreigen te verliezen in het succes. De film won eerder al de prijs voor beste regie op het prestigieuze Sundance Film Festival in de Verenigde Staten.

Met "La fille inconnue" van de gebroeders Dardenne en "Les premiers, les derniers" van Bouli Lanners zijn nog twee Belgische films genomineerd in dezelfde categorie als "Belgica". Beide films zijn een coproductie met Vlaanderen.

Tot slot maakt "Diamant noir", nog een coproductie met Vlaanderen, kans op de awards voor beste debuut en beste mannelijke belofte, voor de vertolking van acteur Niels Schneider.

De Lumières worden uitgereikt door een honderdtal internationale filmjournalisten. De Franse persprijzen staan hoog aangeschreven en worden gezien als een mogelijke graadmeter voor de Césars, het Franse equivalent van de Amerikaanse Oscars, die in februari worden uitgereikt.

James Arthur Photography

Meest gelezen