Amerikaanse psychiaters hekelen Belgische euthanasiewetgeving

De American Psychiatric Association (APA) heeft afgelopen weekend een sterk standpunt ingenomen tegen euthanasie. Intussen moeten vooral de Belgische en Nederlandse wetgeving het ontgelden, onder meer omdat die ook euthanasie toelaat voor psychisch lijden.

De Amerikaanse beroepsvereniging voor psychiaters geeft onder meer de DSM uit, zowat het standaardnaslagwerk voor psychische diagnoses. De invloed van de vereniging is dus niet min. Onlangs heeft de organisatie een persbericht verstuurd waarin wordt benadrukt dat een psychiater volgens hen geen interventie mag voorschrijven die de dood tot gevolg heeft voor een niet-terminaal zieke mens.

In de Amerikaanse media -zoals bijvoorbeeld in de The Washington Post- zijn intussen bijdragen verschenen waarin onder meer de Belgische en de Nederlandse euthanasiewetgeving worden gehekeld, omdat die wetgeving "niet ethisch" zou zijn. Volgens onze wetgeving kunnen bijvoorbeeld ook patiënten die psychisch lijden en minderjarigen gebruikmaken van euthanasie. Zaken die moeilijk te aanvaarden zijn in een land waar "gewone" euthanasie nog steeds een groot taboe is.

Minister van Volksgezondheid Maggie De Block (Open VLD) is niet onder de indruk. "Over onze euthanasiewet is lang en zorgvuldig gedebatteerd in ons parlement. En onze wet is het eindresultaat", meldt ze aan Knack. "Ik zie niet in wat de Amerikanen met dat debat te maken hebben."

Meest gelezen