De Wever woest over crisisvergadering-heisa: "Waar gaat dit in godsnaam over?"

N-VA-voorzitter Bart De Wever reageert boos en geïrriteerd op de heisa over zijn aanwezigheid bij een crisisvergadering na de aanslagen van 22 maart. "Ik zou als oppositie een ander thema kiezen voor politieke spelletjes. Waar gaat dit in godsnaam over?", zegt hij. Minister van Binnenlandse Zaken Jan Jambon (N-VA) heeft het over "much ado about nothing" (veel drukte om niets).

Afgelopen weekend raakte bekend dat N-VA-voorzitter Bart De Wever aanwezig was op een crisisvergadering op 23 maart -onmiddellijk na de aanslagen dus- op het kabinet van minister van Binnenlandse Zaken Jan Jambon. Dat is hoogst ongebruikelijk, zeker omdat ook de politietop mee aanschoof.

De aanleiding voor de vergadering was de foute communicatie tussen Turkije en België over de arrestatie in juni 2015 van Ibrahim El Bakraoui, één van de daders van de aanslagen. Naar eigen zeggen voelde Jambon aan dat hij mogelijk ontslag moest nemen en wilde hij daarom dat De Wever mee aan tafel zat.

"Politieke spelletjes"

De oppositie heeft veel kritiek op die gang van zaken. Laurette Onkelinx, PS-fractieleider in de Kamer, heeft het zelfs over een zwaar strafbaar feit en een schending van het geheim van het onderzoek.

Volgens de N-VA-kopstukken wordt er veel heisa gemaakt om niets. "Ik zou als oppositie precies een ander thema kiezen om politieke spelletjes rond te spelen. Maar goed, dat is hun keuze", reageert De Wever.

Hij erkent wel dat hij wat voorzichtiger had kunnen zijn, maar wijst op de omstandigheden van de vergadering, net na de aanslagen en met een minister die op het punt stond ontslag te nemen. "U kan zich toch wel iets voorstellen bij een informele vergadering. Waar gaat dit in godsnaam over?"

Nog volgens De Wever is op de de vergadering enkel informatie aan bod gekomen die al overal online te vinden was en die hoogstens een dag later publiek is geworden.

"Geen geheime informatie gedeeld"

Minister van Binnenlandse Zaken Jan Jambon zei eerder dat er geen misdrijf is begaan door De Wever aanwezig te laten zijn op de vergadering. "Het is -volgens mijn informatie- alleen een strafbaar feit als daar gekwalificeerde (geheime, red.) informatie zou uitgewisseld zijn, want die kan alleen gegeven worden aan mensen met een veiligheidsprofiel (dat heeft De Wever als partijvoorzitter niet, red.)."

"Ik zeg u met de hand op het hart: daar is nul gekwalificeerde informatie gegeven. Alle informatie die daar uitgewisseld is, is vrijdag ook met de commissie gedeeld. Dit is echt much ado about nothing."

Jambon straks naar commissie

Deze namiddag vanaf 14 uur is er een hoorzitting van de parlementaire onderzoekscommissie naar de aanslagen van 22 maart. Jambon en minister van Justitie Koen Geens (CD&V) zullen daar gehoord worden. De oppositie heeft al aangekondigd dat ze Jambon aan de tand zal voelen over de zaak.

Meest gelezen