Europa laat verzet tegen wet-Major varen

De Europese commissaris voor Vervoer Violeta Bulc heeft schriftelijk laten weten aan minister van Werk Kris Peeters (CD&V) dat ze tevreden is met de bijgestuurde wet-Major. Dat bericht Gazet van Antwerpen. Peeters reageert opgelucht.
BELGA/VIDAL

Over de wet-Major wordt al jaren onderhandeld tussen België en Europa. De wet stelt dat enkel erkende havenarbeiders arbeid mogen verrichten in havengebieden. Kon niet volgens de Europese Commissie, die de markt wil liberaliseren. In maart 2014 stuurde de Commissie de regering een ingebrekestelling die tot een veroordeling voor het Europese Hof van Justitie kon leiden.

Om dat te voorkomen, bereikten vicepremier Peeters en de sociale partners begin dit jaar een compromis over de modernisering van de wet-Major. In een referendum over het akkoord stemde 85% van de havenarbeiders voor. En nu laat ook de Europese commissaris voor Vervoer weten dat ze achter de wijzigingen staat.

Peeters is opgelucht

In een reactie aan de VRT-redactie laat het kabinet Peeters weten opgelucht te zijn met de beslissing van Violeta Bulc. "We moesten de Europese Commissaris overtuigen dat het compromis op korte én op lange termijn tegemoetkomt aan de wensen van het havenpersoneel én in overeenstemming is met de Europese regelgeving." In haar brief verwijst de Commissaris vooral naar het belang dat zij hecht aan sociaal overleg.

Via Twitter laat Peeters weten dat de "Europese zaak over de wet-Major bijna achter ons ligt". De minister dankt de sociale partners "die steeds mee zijn blijven zoeken naar een goede oplossing".

Er wordt verwacht dat Bulc begin 2017 aan de Europese Commissie zal vragen om de ingebrekestelling tegen ons land op te heffen.

Meest gelezen